Chrzan – idealny na zimową porę

Chrzan – idealny na zimową porę

Ostry i charakterystyczny w smaku. Wybierają go miłośnicy wyrazistych dodatków w kuchni. Chrzan to idealne zwieńczenie zimowych posiłków.

Chrzan ma wiele kulinarnych zastosowań. Doskonale smakuje nie tylko serwowany z wędliną na domowych kanapkach, ale jest też wybornym dodatkiem do obiadu. Możemy dodawać go do mięs pieczonych i smażonych, np. karkówki czy steku. Doskonale współgra również ze smakiem pasztetów. Łyżka chrzanu dodana do sosów, czy dressingów, a nawet i zup sprawi, że będą one bardziej wyraziste. Właśnie zimą chrzan doskonale sprawdzi się w naszym menu, gdyż ma właściwości rozgrzewające, jest zdrowy a przy tym bardzo smaczny. W zimowe dni wręcz trudno się bez niego obejść.

Zimą szczególnie potrzebujemy dużej dawki witamin. Chrzan będzie więc doskonałym uzupełnieniem naszej diety, która powinna być bogata w witaminę C. W chrzanie drzemie jednak znacznie więcej możliwości kulinarnych. Dawniej liście chrzanu służyły do różnych celów. Często zawijano w nie mięso lub ryby, które dzięki temu dłużej zachowywały świeżość. Z kolei pokrojone korzenie chrzanu rozkładano niegdyś w spiżarniach, by zapobiec tym samym psuciu się przechowywanych tam przetworów.

W kuchni polskiej chrzan ma ugruntowaną pozycję. Najbardziej kojarzony jest z Wielkanocą, ale w okresie jesienno-zimowym niemal równie często stosuje się go w kuchni. Tradycyjnie łączy się go ze śmietaną lub z buraczkami, tworząc ćwikłę. To również niezastąpiony dodatek do kiszenia ogórków oraz składnik zimnych i ciepłych sosów. Zastosowań chrzanu jest jednak znacznie więcej! W kuchni możemy używać go na różne sposoby. Doskonale podkreśli smak białego sera, musów, past i majonezów. Stanowi wyśmienity dodatek do zimnych przekąsek – pieczonych mięs, jaj, czy galaret. Łącząc Chrzan żurawinowy Smak z czerwonym winem, otrzymamy sos idealny do pasztetów i pieczonych mięs. Dla zaostrzenia smaku chrzan tarty lub chrzan śmietankowy można dodać do żurku, zupy ziemniaczanej, a także majonezu. Chrzan jabłkowy z kolei nie tylko nada wyrazistości, ale i lekko kwaskowatego orzeźwienia np. surówkom z selera, czy marchewki z jabłkiem. Za to delikatny w smaku krem chrzanowy będzie doskonałym zwieńczeniem dla przekąsek na bazie mięsa i jaj.