Chrzan – niezastąpiony dodatek w kuchni polskiej

Chrzan - niezastąpiony dodatek w kuchni polskiej

Intensywny smak i ostry zapach, którego nie można pomylić z żadnym innym – tak pokrótce można opisać chrzan. Od wieków związany jest z polską tradycją kulinarną i prawdopodobnie nie ma książki kucharskiej, która nie zawierałaby choćby kilku przepisów związanych z tym aromatycznym korzeniem.

Chrzan już w niewielkiej ilości dodaje smaku wielu polskim potrawom. Esencjonalny i zdecydowany smak plasują chrzan na podium, tuż obok niezastąpionego czosnku i aromatycznej cebuli, bez których nie można wyobrazić sobie dobrej i smacznej kuchni. Kiedyś w liście chrzanu zawijano żywność, dzięki czemu dłużej zachowywała świeżość. Dopiero współcześnie odkryto, że jedzenie nie psuło się dzięki niezwykłym właściwościom bakteriobójczym chrzanu. Od XI wieku chrzan był znany ze swoich licznych zastosowań kulinarnych. Przeważnie wykorzystywano korzeń tej rośliny. Na stołach najczęściej pojawiał się w formie startej.

Do dziś chrzan znajduje szerokie zastosowanie nie tylko w kuchni, ale też w przydomowej apteczce. Z racji dużej zawartości składników odżywczych i mikroelementów,  w tym witaminy C (kilkakrotnie więcej od cytryny!), magnezu, potasu i żelaza, ma bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Korzeń chrzanu dodawany jest zwykle do ciężkostrawnych i tłustych dań, ponieważ wspomaga trawienie i zaostrza smak potraw. Najlepiej  smakuje z szynką, jajkami, pasztetem i tłustym mięsem. Możemy go także dodawać do mięs i ryb. Golonka, karkówka czy halibut z dodatkiem chrzanu tworzą doskonałą kompozycję smaków. A nakładając odpowiednią porcję startego chrzanu bezpośrednio na przygotowywane przekąski, nadajemy im wyrazisty charakter.

Chrzanem tartym możemy zaostrzyć też smak tradycyjnej kanapki z wędliną albo użyć go zamiast masła. To smaczne rozwiązanie zaoszczędzi nam niepotrzebnych kalorii. W zależności od pożądanego smaku można chrzan łączyć z innymi dodatkami. W towarzystwie śmietany staje się delikatniejszy, a dzięki żurawinie nabiera słodko-kwaśnej nuty. Biały korzeń idealnie komponuje się także z jajami ugotowanymi na twardo. Jaja podane chrzanem bądź sosem chrzanowym królują raz w roku na polskich stołach, w okresie świąt wielkanocnych. Warto wiedzieć, że na bazie tartego chrzanu przygotowuje się niektóre rodzaje musztardy i majonezu. Niewielu też wie, że chrzan jest znakomitą bazą dla wielu zup, np. żurku czy białego barszczu.

Wszystkim znane są także buraczki z chrzanem, ale równie prostym i ciekawym pomysłem jest dodanie chrzanu do sałatek z marchewki lub dyni z jabłkiem. Połączenie ostrej nuty chrzanu z łagodnym, słodkawym warzywem lub owocem to oryginalny pomysł na nowy i zaskakujący dodatek do obiadu. Jednym z ciekawszych pomysłów na wykorzystanie chrzanu jest połączenie go z… dżemem, np. jabłkowym lub borówkowym. Ta nieoczywista mieszanka dodana podczas pieczenia mięsa gwarantuje smakowitą glazurę.