Jedz smacznie i wzmocnij odporność!

Jesienna pogoda sprzyja osłabieniu odporności. Wystarczy, że wyjdziemy z domu bez szalika lub nasz znajomy z pracy zacznie kaszleć, a już przynosimy do domu wirusy i zarażamy bliskich. Jak się przez tym uchronić? Naszymi sprzymierzeńcami są naturalne antybiotyki, probiotyki i produkty bogate w witaminy. Dzięki nim możemy wzmocnić odporność szybko i… smacznie!

Jedz smacznie i wzmocnij odporność!
Czosnek na przeziębienie i nie tylko

Czosnek nazywany jest naturalnym antybiotykiem. Poddanie go wielu badaniom udowodniło, że stanowi skuteczną broń w walce z przeziębieniem, grypą oraz infekcjami wirusowymi układu oddechowego, czyli tymi chorobami, na które jesteśmy szczególnie narażeni jesienią. Aby poprawić odporność, wystarczy spożywać pojedynczy ząbek czosnku dziennie, np. przemycając go w zdrowych kanapkach, pożywnym twarożku lub doskonale pamiętanym przez wiele osób z dzieciństwa mleku z miodem i czosnkiem.

Zdrowy i polecany do jedzenia w świeżej postaci, czosnek odznacza się wyrazistym pikantnym smakiem oraz silnym aromatem. Dlatego wiele osób woli sięgać po wersje przetworzone. W ofercie marki Smak czosnek znajduje się w aż trzech wersjach. Wersja klasyczna – dla miłośników smaków łagodniejszych; wersja z ziołami – aromatyczny i wyrazistszy, wersja z chili – pikantny, z charakterkiem. Nadaje się do stosowania bezpośrednio na zdrowych kanapkach, ale również w sałatkach warzywnych, surówkach do obiadu lub z mięsem.

Co ma najwięcej witaminy C?

Z naturalną witaminą C najbardziej kojarzą nam się cytrusy, a zwłaszcza cytryna. W 100 g ma ona średnio 53 mg witaminy C, co stanowi świetny wynik, ale wcale nie najlepszy. Więcej znajdziemy jej w brukselce, czarnej porzeczce, a także… chrzanie! Ten niepozorny korzeń może mieć nawet 114 mg witaminy C w 100 g. Nic więc dziwnego, że sięga się po niego w jesiennej diecie, gdy sposób odżywiania jest kluczowy dla zachowania zdrowia. W końcu nie od dziś wiadomo, że zdrowie zaczyna się od jedzenia.

Chrzan z jajkiem to jedno z najpopularniejszych połączeń spotykanych w Polsce. Ile z nas pomyślało właśnie o Wielkanocy? Tak, początek roku to czas, gdy chrzan eksploatuje się w kuchni szczególnie często. Warto jednak sięgać po niego również teraz, gdy na dworze robi się chłodniej.

Pasty kanapkowe z chrzanem sprawdzą się jako zamiennik margaryny, pasztetu czy serka. Można zrobić je samodzielnie lub wykorzystać gotowe. Smak przygotował aż pięć rodzajów do wyboru: łagodny owocowy Chrzan jabłkowy, Chrzan śmietankowy do wędlin i sosów, Chrzan tarty dla miłośników tradycji, Krem chrzanowy do sałatek i prosto na kanapki oraz niepowtarzalny Chrzan z żurawiną z nutą słodko-kwaśną.

Naturalne sposoby na przeziębienie

Przeciwnicy antybiotyków zapisywanych na receptę podpierają swoją niechęć tym, że leki wybijają nie tylko złe, ale także dobre bakterie. Z tego względu podczas antybiotykoterapii konieczne jest przyjmowanie osłony lub jedzenie jogurtów naturalnych, bogatych w żywe kultury bakterii.

Na szczęście zanim dojdzie do choroby mamy czas na zadbanie o siebie w sposób naturalny. Świetnie sprawdzą się tu rozgrzewające potrawy i napoje. Najprostsza do wykonania propozycja to herbata z imbirem, najlepiej świeżym i startym własnoręcznie. Rozgrzewająco podziałają na nas rosół domowy lub warzywna zupa krem: z brokułów, dyni, kalafiora, pomidorów. Możemy też pokusić się o skorzystanie z babcinego przepisu na syrop z cebuli i czosnku lub czerwonej kapusty.

Na poprawę odporności: kiszonki!

Kiszonki to jesienne królowe dań wspomagających odporność. Czy spożywamy je pod postacią kapusty, np. w formie Sałatki z kapusty kwaszonej z marchewką Smak, czy zajadamy się Ogóreczkami Smak, nasz organizm dostaje zastrzyk witaminowy i przyjmuje naturalny probiotyk. Ogórki kiszone pomagają oczyścić go z toksyn i obniżają poziom złego cholesterolu.

Na dodatek kiszonki można wykorzystać z wielu tradycyjnych polskich daniach. Zupa ogórkowa i sałatka jarzynowa to propozycje najpopularniejsze. Są jednak także sałatka ziemniaczana, przystawki (np. ogórki w szynce), śledzie, zrazy, tatar czy roladki. Kiszonki możemy przemycić wszędzie, gdzie tylko chcemy – dajmy się ponieść wyobraźni!