Karnawał – szalony, wesoły i smaczny

Karnawał – szalony, wesoły i smaczny

Karnawał to okres, w którym częściej niż zazwyczaj przygotowujemy różnego rodzaju przekąski. Wynika to oczywiście z tego, że odbywa się wtedy wiele różnego rodzaju przyjęć i imprez. W czasie takich spotkań przekąski to dobry sposób na urozmaicenie zabawy gościom. Niezależnie od tego, czy widzimy się ze znajomymi, żeby po prostu posiedzieć i porozmawiać, czy organizujemy zabawę taneczną, dobrze jest przygotować coś do podjadania. Szczególnie kiedy wszyscy tańczą, nikt nie ma czasu na zasiadanie do dużych potraw, ale wszyscy raczej w biegu sięgają po różne przegryzki.

Najprostszą drogą jest oczywiści kupienie gotowych przekąsek. To oczywiste, że najmniej wysiłku kosztuje wysypanie do miski chipsów, paluszków czy krakersów. Po pierwsze jednak na pewno nie zachwycimy tym gości, a po drugie – można przygotować wiele znacznie zdrowszych i bardziej wartościowych przegryzek. Dlatego zachęcamy do przyrządzania ich samemu. Trochę starania może sprawić, że organizowane przez nas przyjęcie będzie naprawdę wyjątkowo miłe i udane. Przygotowując przekąski samemu, mamy pełną kontrolę nad tym, co podajemy naszym gościom i możemy zadbać o to, żeby było to dostosowane do oczekiwań.

Tradycyjnym, ale zawsze skutecznym pomysłem na danie „do ręki” są kanapeczki. Są łatwe w przygotowaniu, wygodne w serwowaniu i jedzeniu. Rozmiar takich kanapek może być różny, nie powinny być one jednak za duże, tak żeby łatwo i szybko się je zjadało. Interesującą propozycją mogą być kanapeczki z szynką, jajkiem na twardo, chrzanem i ogórkami konserwowymi. Szczególnym zainteresowaniem zawsze cieszą się też grzanki. Czasem trudno jest donieść półmisek z grzankami do stołu, bo tak szybko wszystkie znikają. Jeśli cenimy intensywny i wyrazisty smak, możemy przygotować grzanki z suszonymi pomidorami i serem pleśniowym. Taka przekąska na pewno zyska uznanie naszych gości!

Znana i ceniona przekąska, bardzo często pojawiająca się na różnych przyjęciach, to koreczki. Są idealne na imprezy na wiele osób. Każdy może podchodzić i zjadać z patyczka nadziane na niego składniki. Do koreczków świetnie nadają się oliwki, ser żółty, kabanos, czosnek marynowany, jabłuszka kaparowe, ogórki kwaszone i konserwowe, papryka itp. Już od nas zależy, na jaką kompozycję się zdecydujemy i które składniki ze sobą zestawimy.

Czasem za przekąskę może posłużyć miska pasty z położonym obok chlebem i nożem do smarowania albo paluszkami. Polecamy pasty takie jak guacamole (na bazie awokado), pastę z suszonych pomidorów oraz tapenadę, czyli pastę z oliwek kaparów i oliwy. Jeśli jako dodatek wyłożymy chleb, powinniśmy pamiętać o tym, żeby pokroić go na możliwie małe kawałki. Pasty często mają intensywny smak i nie nadają się do smarowania na dużej kromce.

Coraz popularniejsze stają się wrapy, czyli naleśniki (najczęściej pszenne) z farszem. Do takiego naleśnika można włożyć kurczaka, sałatę i różne warzywa (np. kukurydzę, cebulę) i do całości dodać jakiś sos. Po zawinięciu w rulon naleśnik łatwo jest pokroić na kawałki, które mogą stanowić smaczne i wygodne do jedzenia kąski.

Pomysłów na karnawałowe przekąski jest wiele. Najważniejsze, żeby dopasować je do ulubionych smaków – własnych i gości. Dobrze przyrządzone mogą sprawić, że przyjęcia karnawałowe będą jeszcze bardziej niezwykłe!