Kolacje pełne smaku

Kolacje pełne smaku

Często jest tak, że mamy przygotować coś na kolację, ale brak nam pomysłu. A czas goni, bo albo niedługo przyjdą goście, albo zaraz domownicy zrobią się głodni… To, czego nam brakuje, to inspiracja. Jeśli taką już znajdziemy, to cała reszta nie stanowi większego problemu. Czasem zupełnie proste i szybkie rozwiązania okazują się naprawdę znakomite. Jeden dodatek do kanapek może sprawić, że nasze danie stanie się naprawdę wyjątkowe. Warto też pamiętać o tym, że kolacje nie powinny być ciężkostrawne oraz że nie powinno jeść się ich zbyt późno. Dobrze przestrzegać tych zasad w trosce o komfort naszego snu.

Sprawdzonym niezawodnym sposobem na kolację jest przygotowanie kanapek. Możemy do nich dowolnie dobierać składniki. Nie ma też większych problemów z zaserwowaniem takiej kolacji. Kanapki układa się po prostu na półmisku lub talerzu, a każdy może sięgać po tyle, na ile ma ochotę. Smaczne i proste w przygotowaniu są kanapki z mozarellą, pomidorami i czarnymi oliwkami. Warto dodać im trochę smaku, posypując je oregano.

Ciekawym rozwiązaniem na kolację jest sałatka. Mogłoby się wydawać, że to za mało na konkretny posiłek i że nadaje się na danie, jeśli nie jesteśmy zbytnio głodni. Wszystko zależy jednak od składników. Talerz sałatki bywa czasem naprawdę sycący! Przykładem może być sałatka z kaszą gryczaną, piersią z kurczaka i czosnkiem marynowanym. Prosta w przygotowaniu smaczna i zarazem treściwa jest także sałatka z ziemniaków, ogórków kwaszonych i cebuli. Jeśli mamy ochotę, możemy dodać do niej również nieco majonezu.

Dobrze czasem zjeść kolację na ciepło. W takiej roli sprawdzi się risotto. Dodatkami do ryżu mogą być na przykład szpinak i suszone pomidory. Ostatnio coraz popularniejsze staje się także kaszotto, czyli danie analogiczne do ristto, z tą jednak różnicą, że głównym składnikiem nie jest ryż, lecz kasza. Dobór pozostałych składników zależy od naszych preferencji. Mogą to być na przykład pieczarki z warzywami; buraczki, kurczak i jarmuż czy kurczak i dynia – możliwości jest nieskończoność.

Zawsze trafionym daniem na kolację jest pizza. Zamiast zamawiać z pizzerii, można spróbować własnych sił i przygotować ją w domu. Niektórzy ciasto robią samemu, inni kupują już gotowe. Pizza stwarza duże możliwości doboru składników. Prawie zawsze podstawą jest sos pomidorowy i ser żółty. Często dodaje się pieczarki, szynkę, paprykę czy oliwki. Użyć można jednak również takich składników jak kapary, brokuły, ser feta, czosnek, kiełbasa, kurczak, salami, kukurydza. W poszukiwaniu inspiracji można przejrzeć przepisy na najbardziej znane rodzaje pizzy – jeśli specjaliści łączą jakieś składniki, to znaczy, że najprawdopodobniej pasują one do siebie.

Jeśli chcemy na kolację przygotować coś oryginalnego i zaskoczyć gości lub domowników, możemy przyrządzić warzywa nadziewane. Takie dania są interesujące nie tylko w smaku, ale również w wyglądzie. Bardzo ciekawie na talerzu prezentuje się cukinia nadziewana kaszą jaglaną z warzywami. Raz na jakiś czas dobrze jest puścić wodze fantazji i spróbować nowych, mniej znanych przepisów.

Pomysłów na kolację jest nieskończoność. Powyższe niech posłużą za inspirację, grunt to wybrać coś, co będzie smakować nam i tym, którzy będą jedli to, co przygotujemy. Smacznego!