Oliwki – z czym smakują najlepiej?

Oliwki – z czym smakują najlepiej?

Oliwki czarne czy zielone? Nadziewane czy solo? Wszystkie wersje mają swoich zagorzałych zwolenników.  Zielone wyróżniają się łagodniejszym smakiem, natomiast czarne przeznaczone są dla miłośników lekkiej goryczki. 

Oliwki są naturalnym źródłem zdrowia: powodują obniżanie poziomu „złego” cholesterolu, a także dostarczają organizmowi mnóstwa związków mineralnych.  Są lekkostrawne, więc możemy jeść je niemal bez ograniczeń. Gdyby tego było mało, obok homarów i ostryg mają właściwości przeciwmigrenowe. Idealnie komponują się na stole pełnym pysznych przekąsek.

Oliwki zielone doskonale komponują się z mięsem oraz serami, swą popularność zdobyły jednak jako składnik pizzy lub sałatki greckiej. Doskonale smakują w zestawieniu z różnego rodzaju aperitifami i koktajlami. Znakomicie spełniają swą rolę jako składnik przystawek, makronów i dań rybnych, nadając im śródziemnomorski charakter. Oliwki to również doskonała samodzielna przekąska dla smakoszy.