Rozgrzewające dania pełne Smaków Świata

Rozgrzewające dania pełne Smaków Świata

Francja, Włochy, Meksyk – kuchnie tych krajów są pełne ciepłych, aromatycznych produktów. W tym jeszcze chłodnym czasie, kiedy z wytęsknieniem oczekujemy na wiosnę, koniecznie przywołajmy Smaki Świata w naszych kuchniach i domach.

Słodkie pomidory suszone, oliwki zielone i czarne, a także słone kapary nadają się nie tylko do zimnych koktajlowych przekąsek. Spisują się także doskonale w sycących i aromatycznych zupach oraz daniach głównych, które przyjemnie rozgrzewają zimową porą. Jedne z najsilniejszych i najmilszych wspomnień z wakacyjnych podróży wiążą się z pysznym jedzeniem. Teraz, kiedy na zewnątrz pogoda jeszcze wciąż jest kapryśna, dobrze wrócić do nich nie tylko myślami. Przyrządźmy smaczne i rozgrzewające dania, do których dorzucimy nasycone słońcem produkty z serii Smaki Świata.

Ryba w pomidorach z oliwkami i kaparami
Dorsz 500 g
Suszone pomidory 8 sztuk
Pomidory pelati 1 puszka
Pomidory 2 sztuki
Oliwki czarne 100 g
Kapary 2 łyżki
Ryż 200 g
Cukier brązowy 1 łyżka
Czosnek 1-2 ząbki
Bazylia otarta Prymat
Chili pieprz cayenne Prymat
Tymianek Prymat
Pieprz czarny mielony
Sól morska Prymat

Sposób przygotowania:
Rybę kroimy na 4 kawałki i posypujemy chili pieprzem cayenne, pieprzem mielonym i świeżo mieloną solą morską. Czosnek kroimy w plasterki. Świeże pomidory wkładamy na 2-3 minuty do gorącej wody, a następnie do zimnej. Obieramy ze skórki i kroimy w ćwiartki. Do dużego garnka wlewamy olej z suszonych pomidorów. Na oleju podsmażamy czosnek i dosypujemy tymianek (ok. 1 łyżkę). Po chwili dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidory i smażymy ok. 1-2 minuty. Następnie dodajemy pomidory pelati. Żeby zrównoważyć kwaskowaty smak pomidorów, dosypujemy cukier i gotujemy. Suszone pomidory kroimy w paski, oliwki w połówki i dodajemy je do garnka. Następnie dodajemy listki świeżej bazylii. Na górze układamy kawałki ryby i gotujemy około 10 minut. Czas gotowania zależy od grubości ryby. Pod koniec dodajemy 2 łyżki kaparów. Całość można doprawić wg uznania solą morską i pieprzem czarnym. Podajemy z ryżem lub chrupkim pieczywem, ozdabiamy bazylią. Danie możemy przygotować z dowolną świeżą białą rybą morską, np. z mintajem, solą.

Sposób przygotowania:
Na rozgrzanej oliwie i maśle obsmażyć cebulę z czosnkiem, wlać rosół i zagotować. Następnie, ciągle gotując, dodać pomidory i przyprawę do spaghetti. Dołożyć również rybę, kapary oraz sok z cytryny, delikatnie wymieszać i gotować kolejne 10 minut, doprawiając w trakcie do smaku.

Francuskie babeczki z oliwkami, suszonymi pomidorami i boczkiem
Składniki dla 3-4 osób:
Mąka pszenna 125 g
Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Jajka 2 sztuki
Oliwa z oliwek 3 łyżki
Białe wino ¼ szklanki
Sól morska
Pieprz kolorowy młynek Prymat
Zioła prowansalskie Prymat 2 łyżeczki
Boczek 100 g
Szynka 100 g
Pokrojone Pomidory suszone Smak 2 łyżki
Oliwki zielone 2 łyżki
Oliwki czarne 2 łyżki

Sposób przygotowania:
Silikonową formę na muffiny wysmarować masłem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, szczyptę soli i wymieszać. Zrobić zagłębienie, do którego kolejno wbijać po jajku, łącząc je z mąką. Następnie dodać oliwę z oliwek, wino i zagnieść ciasto na gładką masę. Do ciasta dodać odsączone z zalewy i pokrojone na plasterki oliwki i suszone pomidory, pokrojony w kostkę boczek i szynkę lub tarty ser. Posypać świeżo zmielonym pieprzem i ziołami, a następnie delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy. Wstawić do piekarnika i piec ok. 20 minut aż wbity, drewniany patyczek będzie suchy, a muf finy wyrośnięte i zarumienione. Gotowe babeczki wyjąć z piekarnika i odstawić na około kwadrans do ostygnięcia. Muffiny podawać jako samodzielną przekąskę lub z miksem sałat z dressingiem jogurtowym.