Śledzie na różne sposoby

Śledzie na różne sposoby

Śledzie stanowią doskonałą zakąskę na zimno, łatwą i szybką w przygotowaniu. Można je przyrządzić na wiele sposobów: w oliwie, w śmietanie, na słodko, na kwaśno, łagodnie lub ostro.

Warto wiedzieć, że śledź to ryba, która zawiera wiele cennych składników, jest bogata w łatwo przyswajalne białko zawierające szereg aminokwasów. Śledzie mają w sobie potas, fosfor, wapń i cynk oraz witaminy A, D i E. Choć to ryba tłusta, to są to tzw. dobre tłuszcze.

Zwykle jadamy śledzie wędzone, śledzie marynowane na różne sposoby, czy też z zalewy solankowej – matiasy, które można rozmaicie przyrządzać. Warto spróbować specjalności z Pomorza – śledzi smażonych w zalewie octowej, jak i świeżych śledzi smażonych sauté. Na specjalne okazje polecamy przygotować tatara ze śledzia z dodatkiem Ogórków konserwowych Smak.