Czas kulinarnych wyzwań

Czas kulinarnych wyzwań

Świąteczny czas to czas kulinarnych wyzwań. Właśnie wtedy oczekujemy wielu mile i smacznie spędzonych chwil przy wspólnym stole. Wigilijny wieczór to dopiero wstęp do ucztowania.

Przed nami kilka dni wypełnionych smakującymi jak nigdy w roku potrawami, które zwykle przygotowujemy tylko w tym okresie. Na wigilijnych stołach królować będą zatem smaki tradycyjne: barszcz z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami, świąteczny karp lub inna ryba, kluski z makiem czy kompot z suszonych owoców. Kolejne dni będą już mniej postne i obfitują w smaczne mięsiwa czy pieczenie zaprawione sosem. Wszystkie mięsne i rybne dania potrzebują odpowiedniej oprawy i dodatków. Pamiętajmy wówczas o ulubionych polskich smakach i dodawajmy warzywne akcenty do śniadań, obiadów i kolacji. Niech świąteczne wędliny nabiorą ostrzejszego i wyrazistego posmaku chrzanu. Mięsa podawajmy w towarzystwie smacznych i zdrowych buraczków. Zakąszajmy je ogórkami bądź pieczarkami! Dzięki nim będą pyszniejsze, lżejsze i bardziej kolorowe.

Jeśli poszukujecie pomysłów na świąteczne potrawy w mniej lub bardziej tradycyjnej odsłonie, polecamy zajrzeć do naszych kulinarnych propozycji. Zachęcamy do przygotowania smacznych śledziowych przekąsek i sałatek, soczystych i aromatycznych pieczeni i pasztetów.

Życzymy wielu chwil przy suto i smakowicie zastawionym stole. Niech smak i aromat świątecznych potraw wzbudzi zachwyt i będzie jednym z tematów do wspólnych rozmów.