Wielkanoc ma smak chrzanu

Wielkanoc ma smak chrzanu

Nic nie smakuje tak dobrze i tak mocno nie łączy się z Wielkanocą jak różnorodne dania podawane z chrzanem. Niemalże wszyscy jesteśmy miłośnikami tego typowo polskiego smaku. Chrzany jemy przez cały rok, dodając do zup oraz dekorując smaczną strużką wędliny i pieczenie. Przed Świętami Wielkanocnymi przypominamy sobie o nich jeszcze mocniej, gdyż czas ten szczególnie obfituje w dania, które tylko z dodatkiem chrzanu będą smakowały tak charakterystycznie.

Chrzan ma charakter – łagodny lub ostrzejszy.  Zupełnie tak jak my i smaki, na które akurat mamy ochotę. Wybierzmy swój ulubiony: najostrzejszy i mocno aromatyczny chrzan tarty, nieco łagodniejszy krem chrzanowy, aksamitny chrzan śmietankowy oraz chrzan żurawinowy –  nie tylko smaczny, ale nadający się także do dekorowania potraw. Mięso pieczyste oraz wędliny będą smakowały wyraziście podkreślone odrobiną ostrzejszych rodzajów. Nic nie zastąpi także przysmaków z jaj na twardo z dodatkiem chrzanów łagodniejszych lub przystrojonych różowym żurawinowym przysmakiem. Oczaruje Was także łyżka chrzanu dodana do sosu do sałatki oraz do tradycyjnego żurku wielkanocnego. Chrzany wprowadzą wszystkich w radosny czas świętowania przy sutych wielkanocnych śniadaniach, wybornych obiadach i miłych podwieczorkach.

Co pojawi się u Państwa na wielkanocnym stole? Zapraszamy TUTAJ do sięgnięcia po smaczne inspiracje.