Przez żołądek do serca – walentynkowe menu

Przez żołądek do serca – walentynkowe menu

Walentynki, czyli święto wszystkich zakochanych, to okazja do składania sobie przeróżnych upominków. Jeśli zależy nam na względach jakiejś osoby, chcemy to jakoś wyrazić. Dlatego kupujemy prezenty, zapraszamy się nawzajem na koncert, do kina, do restauracji. Nie zapominajmy, że zaskarbić sobie uczucia swojej sympatii możemy też dzięki różnego rodzaju smakołykom. Czasem okazuje się, że przygotowane przez siebie danie robi większe wrażenie na ukochanej osobie niż nawet bardzo okazały prezent . Jeśli włożymy w takie potrawy serce i rzeczywiście się postaramy, zrobimy prawdziwą furorę! Grunt to wymyślić coś, co zachwyci kogoś, na kim nam zależy, a potem zabrać się do przyrządzania z zapałem – tak mocnym jak nasze uczucie!

Romantyczna kolacja to wspaniały pomysł na spędzenie walentynkowego wieczoru z ukochaną osobą. Zacząć można od zupy – świetnie w tej roli sprawdzi się jakiś krem. Polecamy na przykład krem z cukinii. Po wlaniu do misek można do niego wsypać natkę pietruszki albo grzanki. Nie zapominajmy też o przyprawach – oprócz soli i pieprzu warto dodać również trochę imbiru w proszku.

Po zupie przychodzi czas na drugie danie. Możliwości jest oczywiście nieskończoność. Polecamy takie dania jak makaron spaghetti z oliwkami, bazylią i suszonymi pomidorami, pieczony łosoś w ziołach prowansalskich czy stek wołowy. O przyprawieniu potraw warto pamiętać nie tylko ze względu na smak. Mówi się, że część z nich to tzw. afrodyzjaki, czyli substancje, które mogą zwiększyć uczucia spożywającej je osoby. Do afrodyzjaków zaliczamy chili, imbir, cząber, cynamon czy gałkę muszkatołową. Nic więc nie zaszkodzi dodać ich trochę do przygotowywanych potraw. Nigdy nic nie wiadomo… Pomóc mogą niezależnie od wszystkiego, nawet jeśli nie zadziałają ich miłosne właściwości, to i tak dodadzą naszym potrawom smaku!

Świetnym dodatkiem do romantycznej kolacji może być sałatka. Wybierając składniki, warto wziąć pod uwagę to, że niektóre z nich również należą do afrodyzjaków. W poszczególnych rejonach Włoch za naturalne afrodyzjaki uważa się kapary. Niektórzy twierdzą, że podobne właściwości mogą mieć awokado, pory i cebula. Z pewnością sałatka to dobry pomysł na posiłek do zjedzenia z bliską osobą. Oczywiście może ona być samodzielnym daniem  – jeśli jest odpowiednio sycąca albo jeśli nie jesteśmy bardzo głodni.

Po daniach głównych czas na deser – coś słodkiego, co wprawi nas w jeszcze lepszy humor. W przypadku różnego rodzaju ciasteczek możemy zachwycić ukochaną osobę nie tylko smakiem, ale także kształtem. Ciasteczka mogą być oczywiście w kształcie serca. To prosty, ale niezawodny sposób na coś słodkiego i ładnego – w sam raz na walentynkowy deser. Dobrze w walentynkowy klimat wpisują się również babeczki nazywane muffinami. Polecamy muffiny z nadzieniem z prażonego jabłka. Można powiedzieć, że takie babeczki to w zasadzie małe szarlotki. Nadają się idealnie do częstowania ukochanej osoby. Żeby smak muffiny był odpowiednio wyrazisty i kuszący, nie zapomnijmy o dodaniu Cukru z prawdziwą wanilią Prymat.

Nie przez przypadek utarło się powiedzenie „Przez żołądek do serca”. Miłość ma to do siebie, że czasem warto jej pomóc. Nie ma na to lepszego sposobu niż przyrządzenie jakiejś smacznej potrawy. Trzeba pamiętać, że każdy lubi zjeść coś dobrego i każdy z pewnością doceni, jeśli ktoś bliski coś dobrego przygotuje. Wspólny kolacja, sałatka, miska ciepłej zupy czy ciasteczka w pudełku mogą czasem wyrazić więcej niż sterty prezentów. Pokażmy, że umiemy okazywać uczucia również przez przyrządzane potrawy! Smacznego wszystkim zakochanym!