Aktualności

Numer jeden spiżarni, czyli ogórkowa kuchnia polska

Numer jeden spiżarni, czyli ogórkowa kuchnia polska

Zarówno ogórki kiszone jak i konserwowe mają wiele zalet. Obok smaku i mnóstwa odżywczych wartości należy jednak wymienić też ich kulinarne możliwości. Bo to zielone i niepozorne warzywo, które na świecie jest znane już ponad 3 tysiące lat, pozwala przyrządzić niesamowite pyszności: od tradycyjnej „ogórkowej”,...

Dania inspirowane pieczarkami

Dania inspirowane pieczarkami

Pieczarki swoje walory kulinarne i zdrowotne skrywają pod wielkimi białymi kapeluszami. Dawniej traktowane były jako produkt luksusowy, porównywany z truflami. Dzisiaj dostępne są na każdym kroku – w osiedlowym warzywniaku, sklepie tuż za rogiem i supermarkecie.  Warto poznać sposoby na ich wykorzystanie, tak aby ich...

Suszone pomidory – smak, aromat i zdrowie!

Suszone pomidory – smak, aromat i zdrowie!

Suszone pomidory są niezwykle intensywne w smaku i bardzo aromatyczne. Znajdują zastosowanie tak naprawdę przez cały rok. Uwielbiane i dodawane do przeróżnych potraw, są idealnym wykończeniem dań. Można by również przypuszczać, że suszone pomidory mają mniej składników odżywczych niż surowe. Otóż nie! To wyjątek od...

Kolacje pełne smaku

Kolacje pełne smaku

Często jest tak, że mamy przygotować coś na kolację, ale brak nam pomysłu. A czas goni, bo albo niedługo przyjdą goście, albo zaraz domownicy zrobią się głodni… To, czego nam brakuje, to inspiracja. Jeśli taką już znajdziemy, to cała reszta nie stanowi większego problemu. Czasem...

Oliwki – z czym smakują najlepiej?

Oliwki – z czym smakują najlepiej?

Oliwki czarne czy zielone? Nadziewane czy solo? Wszystkie wersje mają swoich zagorzałych zwolenników.  Zielone wyróżniają się łagodniejszym smakiem, natomiast czarne przeznaczone są dla miłośników lekkiej goryczki.  Oliwki są naturalnym źródłem zdrowia: powodują obniżanie poziomu „złego” cholesterolu, a także dostarczają organizmowi mnóstwa związków mineralnych.  Są lekkostrawne,...

Chrzan – najlepszy dodatek na wielkanocnym stole

Chrzan – najlepszy dodatek na wielkanocnym stole

Jednym z podstawowych składników wielkanocnej święconki jest chrzan. Skąd ta tradycja? Czemu akurat chrzan należy do produktów najczęściej wkładanych do koszyczka? Już od dawna był symbolem siły. Trzeba też zauważyć, że poprawia on smak innych potraw, w tym tych święconych razem z nim. Dawniej święciło...

Wielkanoc ma smak chrzanu

Wielkanoc ma smak chrzanu

Nic nie smakuje tak dobrze i tak mocno nie łączy się z Wielkanocą jak różnorodne dania podawane z chrzanem. Niemalże wszyscy jesteśmy miłośnikami tego typowo polskiego smaku. Chrzany jemy przez cały rok, dodając do zup oraz dekorując smaczną strużką wędliny i pieczenie. Przed Świętami Wielkanocnymi...

Chrzan – idealny na zimową porę

Chrzan – idealny na zimową porę

Ostry i charakterystyczny w smaku. Wybierają go miłośnicy wyrazistych dodatków w kuchni. Chrzan to idealne zwieńczenie zimowych posiłków. Chrzan ma wiele kulinarnych zastosowań. Doskonale smakuje nie tylko serwowany z wędliną na domowych kanapkach, ale jest też wybornym dodatkiem do obiadu. Możemy dodawać go do mięs...

Przez żołądek do serca – walentynkowe menu

Przez żołądek do serca – walentynkowe menu

Walentynki, czyli święto wszystkich zakochanych, to okazja do składania sobie przeróżnych upominków. Jeśli zależy nam na względach jakiejś osoby, chcemy to jakoś wyrazić. Dlatego kupujemy prezenty, zapraszamy się nawzajem na koncert, do kina, do restauracji. Nie zapominajmy, że zaskarbić sobie uczucia swojej sympatii możemy też...

Karnawał – szalony, wesoły i smaczny

Karnawał – szalony, wesoły i smaczny

Karnawał to okres, w którym częściej niż zazwyczaj przygotowujemy różnego rodzaju przekąski. Wynika to oczywiście z tego, że odbywa się wtedy wiele różnego rodzaju przyjęć i imprez. W czasie takich spotkań przekąski to dobry sposób na urozmaicenie zabawy gościom. Niezależnie od tego, czy widzimy się...