Aktualności

Potrawy na jesienną szarugę ze Smakiem

Potrawy na jesienną szarugę ze Smakiem

Gdy aura raczej zachęca do pozostania w domu niż do spędzania czasu poza nim to znak, że lato dobiegło końca, a razem z nim zakończył się sezon grillowy. By kiepska pogoda nie zepsuła humoru, warto mieć pod ręką pocieszenie w postaci pysznych dań, które umilą...

Suszone pomidory – smak, aromat i zdrowie!

Suszone pomidory – smak, aromat i zdrowie!

Suszone pomidory są niezwykle intensywne w smaku i bardzo aromatyczne. Znajdują zastosowanie tak naprawdę przez cały rok. Uwielbiane i dodawane do przeróżnych potraw, są idealnym wykończeniem dań. Można by również przypuszczać, że suszone pomidory mają mniej składników odżywczych niż surowe. Otóż nie! To wyjątek od...

Rozgrzewające dania pełne Smaków Świata

Rozgrzewające dania pełne Smaków Świata

Francja, Włochy, Meksyk - kuchnie tych krajów są pełne ciepłych, aromatycznych produktów. W tym jeszcze chłodnym czasie, kiedy z wytęsknieniem oczekujemy na wiosnę, koniecznie przywołajmy Smaki Świata w naszych kuchniach i domach. Słodkie pomidory suszone, oliwki zielone i czarne, a także słone kapary nadają się...

Dania inspirowane pieczarkami

Dania inspirowane pieczarkami

Pieczarki swoje walory kulinarne i zdrowotne skrywają pod wielkimi białymi kapeluszami. Dawniej traktowane były jako produkt luksusowy, porównywany z truflami. Dzisiaj dostępne są na każdym kroku – w osiedlowym warzywniaku, sklepie tuż za rogiem i supermarkecie.  Warto poznać sposoby na ich wykorzystanie, tak aby ich...

Na zdrowie najlepsze buraki!

Na zdrowie najlepsze buraki!

Buraczki to nie tylko doskonały dodatek do tradycyjnego obiadu. Z powodzeniem możemy je wykorzystać jako pyszny i zdrowy składnik naszych ulubionych sałatek albo podstawę do… kotletów. Warto sięgać po te ciemnoróżowe bulwy zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy szczególnie potrzebujemy witamin. Od lat buraczki czerwone są...

Numer jeden spiżarni, czyli ogórkowa kuchnia polska

Numer jeden spiżarni, czyli ogórkowa kuchnia polska

Zarówno ogórki kiszone jak i konserwowe mają wiele zalet. Obok smaku i mnóstwa odżywczych wartości należy jednak wymienić też ich kulinarne możliwości. Bo to zielone i niepozorne warzywo, które na świecie jest znane już ponad 3 tysiące lat, pozwala przyrządzić niesamowite pyszności: od tradycyjnej „ogórkowej”,...

Kolacje pełne smaku

Kolacje pełne smaku

Często jest tak, że mamy przygotować coś na kolację, ale brak nam pomysłu. A czas goni, bo albo niedługo przyjdą goście, albo zaraz domownicy zrobią się głodni… To, czego nam brakuje, to inspiracja. Jeśli taką już znajdziemy, to cała reszta nie stanowi większego problemu. Czasem...

Oliwki – z czym smakują najlepiej?

Oliwki – z czym smakują najlepiej?

Oliwki czarne czy zielone? Nadziewane czy solo? Wszystkie wersje mają swoich zagorzałych zwolenników.  Zielone wyróżniają się łagodniejszym smakiem, natomiast czarne przeznaczone są dla miłośników lekkiej goryczki.  Oliwki są naturalnym źródłem zdrowia: powodują obniżanie poziomu „złego” cholesterolu, a także dostarczają organizmowi mnóstwa związków mineralnych.  Są lekkostrawne,...

Sezon na dania rozgrzewające

Sezon na dania rozgrzewające

Jednym z najpopularniejszych sezonowych składników jesiennych, rozgrzewających dań jest kalafior. Pochodzi z Cypru, dlatego nazywany był kapustą cypryjską. W Polsce znamy go od XVII wieku, kiedy to przybył razem z kuchnią królowej Bony. Najczęściej spożywamy białe róże kalafiora, ale spotkać można także kremowe, pomarańczowe, zielone czy fioletowe....

Chrzan – niezastąpiony dodatek w kuchni polskiej

Chrzan – niezastąpiony dodatek w kuchni polskiej

Intensywny smak i ostry zapach, którego nie można pomylić z żadnym innym – tak pokrótce można opisać chrzan. Od wieków związany jest z polską tradycją kulinarną i prawdopodobnie nie ma książki kucharskiej, która nie zawierałaby choćby kilku przepisów związanych z tym aromatycznym korzeniem. Chrzan już...