Pieczarki marynowane

Doskonały i wyrazisty smak Pieczarki marynowane zawdzięczają starannemu procesowi przygotowania. Wszystko zaczyna się od wyboru świeżych i pachnących pieczarek, które muszą mieć idealne proporcje i nieskazitelnie białe kapelusze. Następnie podlegają marynowaniu. Bogata receptura zalewy i odpowiednio dobrane proporcje są gwarancją ich delikatnego i lekko kwaśnego smaku. Zamarynowane pieczarki świetnie sprawdzają się jako składnik sałatek czy też samodzielnych przekąsek.

Gramatura: 850 g

  • Zastosowanie

    Pieczarki marynowane doskonale sprawdzają się w przygotowaniu codziennego obiadu, jak też uroczystych dań i wykwintnych przekąsek. W każdym wariancie wzmocnią charakter przyrządzanej potrawy, nadając jej ciekawy, lekko kwaśny smak. Są niezastąpione jako składnik sałatek, gdzie w połączeniu z innymi warzywami tworzą spójną całość. Warto dodać je również do potrawki z kurczaka oraz wykorzystać jako składnik imprezowych przekąsek.

  • Czy wiesz, że ...

    Pieczarki światową karierę zawdzięczają Francuzom, którzy już od XVI wieku trudnią się ich uprawą. Były one wówczas produktem luksusowym, na który pozwolić mogły sobie jedynie osoby majętne. Dzisiaj obok Francji do czołowych producentów należ także Polska i Holandia.

Pieczarki marynowane

Warto wiedzieć

Dania inspirowane pieczarkami

Pieczarki swoje walory kulinarne i zdrowotne skrywają pod wielkimi białymi kapeluszami. Dawniej traktowane były jako produkt luksusowy, porównywany z truflami. Dzisiaj dostępne są na każdym kroku – w osiedlowym warzywniaku, sklepie tuż za rogiem i supermarkecie.