O nas

Marka Smak pojawiła się w Grupie Prymat w 2009 roku. Istnieje od 1979 roku i specjalizuje się w przetwórstwie owocowo-warzywnym. Produkty marki Smak były wielokrotnie nagradzane w licznych konkursach zarówno w Polsce, jak i za granicą. Do najważniejszych z nich należą: wyróżnienie godłem promocyjnym „Teraz Polska” w 2004 roku dla dwóch produktów marki Smak: „Pieczarki marynowane domowe” i „Buraczki domowe”, wyróżnienie Złoty Medal Polagra Food oraz tytuł Wybitnego Polskiego Eksportera.

Zakład produkcyjny znajduje się w Żorach, mieście położonym niedaleko granicy z Republiką Czeską. Firma Smak pracuje według wymagań normy EN ISO 22000, BRC, IFS. System HACCP opracowany został z  uwzględnieniem wymagań Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP), Dobrej Praktyki Higienicznej (GHP), Dobrej Praktyki Laboratoryjnej (GLP), Codex Alimentarius, Normy EN ISO 22000, standardów BRC  i IFS. Wszystkie surowce i półprodukty dostarczone do firmy są badane przez zakładowe laboratorium. Produkcja jest prowadzona w oparciu o tradycyjne receptury przy wykorzystaniu nowoczesnych technologii i nowoczesnego parku maszynowego. Marka Smak od lat pielęgnuje swoje unikalne receptury, łącząc je z warzywami najwyższej jakości. Odpowiednie proporcje receptur sprawiają, że wszelkie przetwory Smak smakują wyjątkowo i niepowtarzalnie.

Nagrody

Produkty marki Smak w programie kulinarnym „Doradca Smaku”.

2016

Rozszerzenie asortymentu o linię Smaki Świata.

2011

Powstanie nowego zakładu produkcyjnego w Żorach

2010

Nowa identyfikacja marki Smak.

2009

Chrzan tarty, czosnek marynowany z chili, krem chrzanowy zdobywają Znak Poznaj Dobrą Żywność.

2007

Dyplom za współpracę i zaangażowanie wspólnych celów od Prezes Zarządu Międzynarodowych Targów Poznańskich.

2006

Hit Publiczności 2005 Polagra-food Międzynarodowe Targi Przemysłu Spożywczego.

2005

Czosnek marynowany, czosnek z ziołami w oleju, Sałatka pieczarkowa otrzymują Znak Poznaj Dobrą Żywność.

2004

Chrzan tarty otrzymuje Znak Polska Dobra Żywność.

2003

Warzywa marynowane (pieczarki, czosnek, buraczki) otrzymują Certyfikat Dobre bo Polskie. Krem chrzanowy i Pieczarki marynowane zdobywają Znak Polska Dobra Żywność.

2002

Nagroda Marszałka Sejmu RP za gamę produktów.

2001

Pieczarki marynowane otrzymują Certyfikat Konsumencki Znak Jakości.

2000

Pieczarki marynowane i ogórki konserwowe domowe zyskują Dyplom Regionalnego Znaku Jakości.

1998

 

Chrzan z żurawiną zdobywa Dyplom Regionalnego Znaku Jakości.

1997

2 miejsce dla Zdzisława Pysza w konkursie „ Pracodawca Organizator Pracy Bezpiecznej” organizowanym przez Państwową Inspekcję Pracy.

1996

Wyróżnienie za pieczarki w zalewie z papryką na Targach Przetwórstwa Owocowo – Warzywnego Dżempol’93.

1993