Buraczki wiórki

Niektórzy przepadają za buraczkami starymi na grubych oczkach, a takie właśnie są wiórki. Zachowują swój wyjątkowy smak i aromat znany nam wszystkim od lat dzieciństwa. Idealnie sprawdzają się jako dodatek do potraw tradycyjnej kuchni polskiej.

Gramatura: 290 g
  • Zastosowanie

    Buraczki wiórki doskonale sprawdzają się w roli sałatki podawanej do mięs, ryb czy dań wegetariańskich. Są świetną bazą do przygotowania barszczu ukraińskiego. Piękny, buraczkowy kolor ożywi wygląd niejednej serwowanej przez nas potrawy.

  • Czy wiesz, że ...

    Na świecie burak znany jest od czterech tysięcy lat. Z kolei w Polsce pojawił się dość późno – pierwsze wzmianki o tym, że kulinarnie wykorzystywany był dopiero w XIV w. na dworze Władysława Jagiełły. Obecnie Polska jest jednym z największych producentów buraków na świecie. Dawniej, kiedy jeszcze przemysł kosmetyczny nie był tak rozwinięty, dziewczyny za pomocą buraków robiły sobie zdrowo wyglądające rumieńce. Dziś ze smakiem zajadamy się tym warzywem i przetwarzamy na różne sposoby. Warto pamiętać o wyjątkowych właściwościach buraków, które bardzo dobrze wpływają na nasze zdrowie: obniżają ciśnienie krwi, chronią przed nowotworami czy anemią, a kobietom w ciąży dostarczają solidną dawkę kwasu foliowego. Natomiast przez sportowców uważane są za naturalny wspomagacz, ponieważ azotany zawarte w burakach obniżają zużycie tlenu przez organizm, dzięki czemu wolniej tracimy siły.

     

     

Buraczki wiórki