Chrzan jabłkowy

Chrzan jabłkowy jest łagodniejszy w smaku niż klasyczny Chrzan tarty. Wyróżnia się nutą smaku jabłka, który doskonale współgra z ostrym chrzanem. To doskonały pomysł na atrakcyjny dodatek na każdym stole, także w okresie Wielkanocy, kiedy to trudno wyobrazić sobie tradycyjną kuchnię polską bez chrzanu. Chrzan jabłkowy nie tylko dodaje charakteru potrawom, ale i wprowadza ciekawe urozmaicenie, dzięki któremu dobrze znane potrawy zyskają nowy, interesujący smak.

Gramatura: 175 g
  • Zastosowanie

    Chrzan jabłkowy jest idealnym dodatkiem do mięs, pasztetów, jaj, wędlin, białej kiełbasy, a także warzywnych surówek – doskonale komponuje się z selerem czy marchewką z jabłkiem. W Polsce najchętniej wykorzystywany do potraw wielkanocnych.

  • Czy wiesz, że ...

    Liście chrzanu były wykorzystywane znacznie wcześniej niż korzeń rośliny –  przygotowywano z nich rozgrzewające okłady. Służyły także jako ochrona przed słońcem. W celach kulinarnych najczęściej wykorzystywany jest korzeń, wykopywany wiosną lub jesienią. Potrawy z dodatkiem chrzanu w kuchni europejskiej znamy już od XI w. Według starej, wielkanocnej tradycji podczas świąt należy zjeść dużą porcję święconego chrzanu, a następnie trzy razy chuchnąć w komin –  ten rytuał ma uchronić nasz żołądek przed dolegliwościami związanymi ze spożyciem wielu tłustych potraw. Chrzan jest również doceniany za swoje właściwości prozdrowotne, a szczególnie za silne działanie bakteriobójcze, dzięki czemu obok czosnku i cebuli uznajemy go za naturalny antybiotyk. Ten biały korzeń to znakomite uzupełnienie wielu dań, które od lat nieprzerwanie królują na naszych stołach.

Chrzan jabłkowy