Chrzan śmietankowy

Chrzan śmietankowy jest w smaku znacznie delikatniejszy od popularnego chrzanu tartego. Ostry korzeń w połączeniu z kremową śmietaną nabrał łagodnego charakteru. Chrzan śmietankowy to idealny dodatek do pasztetów, mięs i wędlin, a także znakomita baza do aksamitnych sosów.

Gramatura: 175 g
  • Zastosowanie

    Odpowiednia porcja Chrzanu śmietankowego nada przekąskom wyrazisty, lecz łagodny charakter. Nuta chrzanu zaostrzy smak kanapki z domową wędliną i jaj ugotowanych na twardo. Na bazie chrzanu śmietankowego można przygotować rozmaite sosy podawane do mięs i ryb.

  • Czy wiesz, że ...

    Liście chrzanu były wykorzystywane znacznie wcześniej niż korzeń rośliny –  przygotowywano z nich rozgrzewające okłady. Służyły także jako ochrona przed słońcem. W celach kulinarnych najczęściej wykorzystywany jest korzeń, wykopywany wiosną lub jesienią. Potrawy z dodatkiem chrzanu w kuchni europejskiej znamy już od XI w. Według starej, wielkanocnej tradycji podczas świąt należy zjeść dużą porcję święconego chrzanu, a następnie trzy razy chuchnąć w komin –  ten rytuał ma uchronić nasz żołądek przed dolegliwościami związanymi ze spożyciem wielu tłustych potraw. Chrzan jest również doceniany za swoje właściwości prozdrowotne, a szczególnie za silne działanie bakteriobójcze, dzięki czemu obok czosnku i cebuli uznajemy go za naturalny antybiotyk.

    Ten biały korzeń to znakomite uzupełnienie wielu dań, które od lat nieprzerwanie królują na naszych stołach.

Chrzan śmietankowy

Warto wiedzieć

Chrzan nie tylko od święta

Intensywny smak i ostry zapach, którego nie można pomylić z żadnym innym – tak pokrótce można opisać chrzan.