Chrzan śmietankowy

Chrzan śmietankowy jest w smaku znacznie delikatniejszy od popularnego chrzanu tartego. Ostry korzeń w połączeniu z kremową śmietaną nabrał łagodnego charakteru. Chrzan śmietankowy to idealny dodatek do pasztetów, mięs i wędlin, a także znakomita baza do aksamitnych sosów.

Gramatura: 175 g
  • Zastosowanie

    Odpowiednia porcja Chrzanu śmietankowego nada przekąskom wyrazisty, lecz łagodny charakter. Nuta chrzanu zaostrzy smak kanapki z domową wędliną i jaj ugotowanych na twardo. Na bazie chrzanu śmietankowego można przygotować rozmaite sosy podawane do mięs i ryb.

  • Czy wiesz, że ...

    Liście chrzanu były wykorzystywane znacznie wcześniej niż korzeń rośliny –  przygotowywano z nich rozgrzewające okłady. Służyły także jako ochrona przed słońcem. W celach kulinarnych najczęściej wykorzystywany jest korzeń, wykopywany wiosną lub jesienią. Potrawy z dodatkiem chrzanu w kuchni europejskiej znamy już od XI w. Według starej, wielkanocnej tradycji podczas świąt należy zjeść dużą porcję święconego chrzanu, a następnie trzy razy chuchnąć w komin –  ten rytuał ma uchronić nasz żołądek przed dolegliwościami związanymi ze spożyciem wielu tłustych potraw. Chrzan jest również doceniany za swoje właściwości prozdrowotne, a szczególnie za silne działanie bakteriobójcze, dzięki czemu obok czosnku i cebuli uznajemy go za naturalny antybiotyk.

    Ten biały korzeń to znakomite uzupełnienie wielu dań, które od lat nieprzerwanie królują na naszych stołach.

Chrzan śmietankowy