Chrzan tarty

Chrzan tarty to niezastąpiony dodatek w każdej kuchni. Wyróżnia się intensywnym, ostrym smakiem, dzięki czemu dodaje charakteru mniej wyrazistym potrawom. Trudno wyobrazić sobie tradycyjną kuchnię polską, a szczególnie okres Wielkanocy bez chrzanu. Biała kiełbasa, kanapka z wędliną czy jajka na twardo dla większości z nas nie mogą się bez niego obejść.

Gramatura: 175 g
  • Zastosowanie

    Chrzan tarty jest idealnym dodatkiem do mięs, pasztetów, jaj, wędlin, a także warzywnych surówek – doskonale komponuje się z selerem czy marchewką z jabłkiem. Ze względu na ostry smak jest nieodzownym elementem ćwikły. W Polsce najchętniej wykorzystywany do potraw wielkanocnych.

  • Czy wiesz, że ...

    Liście chrzanu były wykorzystywane znacznie wcześniej niż korzeń rośliny –  przygotowywano z nich rozgrzewające okłady. Służyły także jako ochrona przed słońcem. W celach kulinarnych najczęściej wykorzystywany jest korzeń, wykopywany wiosną lub jesienią. Potrawy z dodatkiem chrzanu w kuchni europejskiej znamy już od XI w. Według starej, wielkanocnej tradycji podczas świąt należy zjeść dużą porcję święconego chrzanu, a następnie trzy razy chuchnąć w komin –  ten rytuał ma uchronić nasz żołądek przed dolegliwościami związanymi ze spożyciem wielu tłustych potraw. Chrzan jest również doceniany za swoje właściwości prozdrowotne, a szczególnie za silne działanie bakteriobójcze, dzięki czemu obok czosnku i cebuli uznajemy go za naturalny antybiotyk. Ten biały korzeń to znakomite uzupełnienie wielu dań, które od lat nieprzerwanie królują na naszych stołach.

Chrzan tarty
Chrzan tarty
175 g
Chrzan tarty
270 g