Pieczarki w zalewie solnej

Pieczarki w zalewie solnej Smak to niezastąpiony składnik do urozmaicenia dań przyrządzanych na co dzień dań. Ich delikatny smak i przyjemny aromat to wynik receptury pielęgnowanej już od wielu lat. Pokrojone pieczarki trafiają do słoików, dlatego w szybki i wygodny sposób można po nie sięgnąć i wykorzystać do podkreślenia smaku pieczonych mięs, gulaszy czy leczo.

Gramatura: 290 g
  • Zastosowanie

    Pieczarki w zalewie solnej stworzą dobrany duet zarówno z mięsem drobiowym, jak i wieprzowym. Warto też dodawać je do przyrządzanych gulaszy, leczo czy bograczy. Sprawdzą się również jako dodatek do sosów czy jako składnik pizzy.

  • Czy wiesz, że ...

    Pieczarki światową karierę zawdzięczają Francuzom, którzy już od XVI wieku trudnią się ich uprawą. Były one wówczas produktem luksusowym, na który pozwolić mogły sobie jedynie osoby majętne. Dzisiaj obok Francji do czołowych producentów należ także Polska i Holandia.

    Pieczarki zawierają wiele białka, dlatego szczególnie polecane są wegetarianom. Do swojego codziennego menu powinny je również włączyć osoby, które cierpią na niedobór żelaza i witaminy D.

Pieczarki w zalewie solnej

Warto wiedzieć

Dania inspirowane pieczarkami

Pieczarki swoje walory kulinarne i zdrowotne skrywają pod wielkimi białymi kapeluszami. Dawniej traktowane były jako produkt luksusowy, porównywany z truflami