Zielone oliwki z czosnkiem

Zielone oliwki nadziewane cieszą się największą popularnością wśród Polaków. Te małe, zielone owoce z chrupiącym, wyrazistym czosnkiem zachwycają nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Pozbawione są typowej dla oliwek czarnych goryczki – ich smak, dzięki temu, staje się bardziej wyrazisty i aromatyczny.

Gramatura: 220 g
  • Zastosowanie

    Zielone oliwki nadają się do wszelkiego rodzaju potraw, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Te nadziewane czosnkiem sprawdzają się jako samodzielne przekąski – idealnie zastąpią inne, często niezdrowe i tuczące przekąski. Wyśmienicie komponują się ze wszelkiego rodzaju serami żółtymi czy też pleśniowymi, tworząc wykwintne połączenia smakowe.

  • Czy wiesz, że ...

    Drzewko oliwne, którego owoce nazywamy oliwkami, to dziś symbol długowieczności, nadziei i pokoju. W starożytnej Grecji oznaczało z kolei mądrość, siłę i zwycięstwo. W Polsce oliwki pojawiły się wraz z chrześcijaństwem i były wykorzystywane podczas liturgii.
    Kolor oliwek jest ściśle związany z porą zbiorów – zielone są jeszcze niedojrzałe, a czarne najbardziej dojrzałe i pełne drogocennego oleju. Te malutkie, niepozorne owoce bogate są w kwasy tłuszczowe, które chronią między innymi przed chorobami serca. Oliwki przeznaczone do produkcji oliwy zbierane, a właściwie strząsane są z drzewa w grudniu, a następnie starannie przechowywane. Bardzo ważny jest czas, który upływa od zerwania oliwki do rozpoczęcia produkcji tłuszczu – wpływa on bezpośrednio na jakość oliwy. Obecnie jej największym producentem jest Hiszpania.

     

Zielone oliwki z czosnkiem