Zielone oliwki z pastą paprykową

Zielone oliwki w połączeniu z aksamitną pastą paprykową tworzą duet idealny. Charakterystyczne i wyrafinowane oliwki dzięki aromatycznej papryce zyskały nowy wymiar smaku. Od lat są popularne na całym świecie jako samodzielna przekąska, ale też dodatek do śródziemnomorskich sałatek.

Gramatura: 220 g
  • Zastosowanie

    Oliwki z pastą paprykową, ze względu na intensywny smak, będą pysznym uzupełnieniem sałatek, makaronów czy pizzy. Warto nimi wzbogacić tradycyjną deskę serów i wędlin, aby nadać jej wyrazisty charakter, ale też piękny kolor. Świetnie komponują się z potrawami mięsnymi, rybnymi oraz jarskimi.

  • Czy wiesz, że ...

    Drzewko oliwne, którego owoce nazywamy oliwkami, to dziś symbol długowieczności, nadziei i pokoju. W starożytnej Grecji oznaczało z kolei mądrość, siłę i zwycięstwo. W Polsce oliwki pojawiły się wraz z chrześcijaństwem i były wykorzystywane podczas liturgii.
    Kolor oliwek jest ściśle związany z porą zbiorów – zielone są jeszcze niedojrzałe, a czarne najbardziej dojrzałe i pełne drogocennego oleju. Te malutkie, niepozorne owoce bogate są w kwasy tłuszczowe, które chronią między innymi przed chorobami serca. Oliwki przeznaczone do produkcji oliwy zbierane, a właściwie strząsane są z drzewa w grudniu, a następnie starannie przechowywane. Bardzo ważny jest czas, który upływa od zerwania oliwki do rozpoczęcia produkcji tłuszczu – wpływa on bezpośrednio na jakość oliwy. Obecnie jej największym producentem jest Hiszpania.

     

Zielone oliwki z pastą paprykową