Filet z halibuta z kaparami i suszonymi pomidorami

Składniki:

• 800 g filetu z halibuta bez skóry i ości
• 50 ml oliwy z oliwek
• Przyprawa do ryb, Pieprz czarny grubo mielony, Bazylia Prymat
• 8 ząbków czosnku
• 100 g pokrojonych w paski Pomidorów suszonych Smak
• 50 g Kaparów Smak
• 1 cytryna
• 1 mały pęczek sałaty rukola
• 16 pomidorków koktajlowych
• 2 łyżki prażonych orzeszków piniowych

Sos:
• 4 łyżki miodu
• 2 łyżki octu balsamicznego
• Sok z ½ limonki
• Sól czosnkowa, Pieprz ziołowy Prymat do smaku

Sposób przygotowania:

Oczyszczony, umyty i osuszony papierowym ręcznikiem filet z halibuta pokroić na 4 równe części, natrzeć Przyprawą do ryb Prymat i ułożyć na dużym kawałku folii aluminiowej posmarowanej odrobiną oliwy z oliwek.
Suszone pomidory z oliwą połączyć z kaparami, całymi ząbkami czosnku, pieprzem i bazylią. Tak przygotowaną mieszankę ułożyć na każdej porcji halibuta, a następnie obłożyć go dodatkowo plastrami cytryny. Folię założyć nad rybą tak, aby powstała torebka, którą należy ułożyć na rozgrzanym grillu i piec przez około 15 minut.
W międzyczasie przygotować sos, łącząc miód, ocet balsamiczny, sok z limonki, sól czosnkową i pieprz ziołowy.
Rukolę wymieszać z pomidorami koktajlowymi i prażonymi orzeszkami piniowymi. Przygotowaną sałatkę przełożyć na talerze, a następnie ułożyć na niej grillowanego halibuta wraz z dodatkami. Całość skropić sosem miodowo-balsamicznym i podawać.