Focaccia z oliwkami

Składniki:

700 g mąki pszennej,
300 ml wody,
30 g drożdży świeżych,
1 łyżeczka cukru,
1 szczypta soli,
3 ząbki czosnku,
2 łyżki oliwy z oliwek,
1 garść Czarnych oliwek Smak,
1 garść Zielonych oliwek Smak,
Do smaku: Rozmaryn, Oregano, Sól morska Prymat.

Sposób przygotowania:

Przygotować rozczyn – letnią wodą zalać drożdże, dodać cukier, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut do wyrośnięcia. Na stolnicę przesiać mąkę, zrobić zagłębienie i wlać w nie rozczyn, dodać szczyptę soli i oliwę z oliwek.
Wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni, oliwki pokroić na plasterki, a czosnek przecisnąć przez praskę. Oliwki razem z czosnkiem, rozmarynem i oregano wymieszać z łyżką oliwy z oliwek.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na posmarowaną oliwą blachę do pieczenia, formując palcami okrągły placek. Na cieście zrobić małe zagłębienia, uważając by nie przedziurawić go palcami. W te miejsca wsypać oliwki.
Tak przygotowany placek posypać gruboziarnistą solą. Piec ok. 25 minut do momentu uzyskania złotego koloru.