Francuskie trójkąty z roquefortem i oliwkami

Składniki:

300 g mrożonego ciasta francuskiego,
150 g sera roquefort,
100 g twarogu śmietankowego,
3 łyżki posiekanych Oliwek czarnych Smak,
50 ml gęstej śmietany,
3 jaja,
Mieszanka posiekanych ziół: po 1 łyżce natki pietruszki, kopru, szczypioru,
Tymianek Prymat,
Sól morska i gruboziarnisty świeżo mielony pieprzy,
5 łyżek roztopionego masła.

Sposób przygotowania:

Ciasto rozmrozić. W międzyczasie przygotowywać nadzienie: do misy blendera lub miksera włożyć roquefort, twaróg, zioła. Zmiksować, dodać jaja, śmietanę, do smaku sól, pieprz oraz tymianek i ponownie wymieszać, dodać na sam koniec pokrojone oliwki.

Blat posypać mąką, ocieplone ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować. Z ciasta wycinać kwadraty, na środek każdego nakładać po 1 łyżeczce farszu, zawinąć po przekątnej i zlepić boki, nadając rożkom kształt trójkąta. W międzyczasie piekarnik nagrzać do 200 stopni. Gotowe trójkąty odkładać na blachę wyłożoną silpatem, każdy smarować roztopionym masłem. Piec ok. 15 minut na złoty kolor.