Francuskie trójkąty z roquefortem i oliwkami

Składniki:
  • 300 g mrożonego ciasta francuskiego
  • 150 g sera roquefort
  • 100 g twarogu śmietankowego
  • 3 łyżki posiekanych oliwek czarnych Smak
  • 50 ml gęstej śmietany
  • 3 jaja
  • Mieszanka posiekanych ziół: po 1 łyżce natki pietruszki, kopru, szczypioru
  • Tymianek Prymat
  • Sól morska i gruboziarnisty świeżo mielony pieprzy
  • 5 łyżek roztopionego masła
Sposób przygotowania:

Ciasto rozmrozić. W międzyczasie przygotowywać nadzienie: do misy blendera lub miksera włożyć roquefort, twaróg, zioła. Zmiksować dodać jaja, śmietanę, do smaku sól, pieprz oraz tymianek i ponownie wymieszać dodając na sam koniec pokrojone oliwki.

Blat posypać mąką, ocieplone ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować. Z ciasta wycinać kwadraty, na środek każdego nakładając po 1 łyżeczce farszu, zawinąć po przekątnej zlepiając boki, nadając rożkom kształt trójkąta. W międzyczasie piekarnik nagrzać do 200 stopni. Gotowe trójkąty odkładać na blachę wyłożoną silipat, każdy smarując roztopionym masłem. Piec ok. 15 minut na złoty kolor.