Piadina - włoski przysmak

Składniki:

0,5 kg mąki pszennej,
100 g smalcu,
1 łyżka soli,
200 ml wody.

Tapenada:
1 ząbek czosnku,
300 g Czarnych oliwek Smak,
szczypta: Pieprzu czarnego, Tymianku, Rozmarynu, Oregano Prymat,
2 łyżki oliwy.

Dodatki:
4 plastry pomidorów,
2 plasterki sera żółtego,
2 plasterki szynki,
200 g rukoli,
bazylia,
1 cebula czerwona.

Sposób przygotowania:

Na stół wysyp mąkę, dorzuć sól oraz smalec, następnie dolewaj wodę i wyrabiaj ciasto. Kiedy będzie już zbite i elastyczne, owiń je w szmatkę i włóż do lodówki na co najmniej pół godziny.

W blenderze zmiel na gładką masę wypłukane czarne oliwki, czosnek, oliwę, pieprz, tymianek, oregano i rozmaryn. Z ciasta ulep kule wielkości główki czosnku, rozwałkuj je i wrzucaj na mocno rozgrzaną patelnię. Pojawienie się bąbli na powierzchni- to znak, że ciasto jest gotowe, by je przewrócić. Delikatnie je uciskaj, by pozbyć się powietrza. Kiedy już się usmaży, można nakładać dodatki. Na początek rozsmaruj na placku tapenadę, na połowie ułóż plastry pomidora i kilka listków bazylii, na to piórka cebuli, ser żółty, szynkę, rukolę. Całość można polać odrobiną oliwy i zawinąć placek.