Pieczony schab w ziołach

Składniki:

800 g schabu środkowego,
4 łyżki marynowanych w miodzie, musztardzie i świeżym koprze borowików,
łyżki Chrzanu tartego Smak,
4 łyżki konfitury z żurawiny błotnej.

Marynata:
2 łyżki oleju rzepakowego,
3 rozgniecione ząbki czosnku,
1 mała cebula, drobno posiekana,
Sól, Pieprz czarny mielony, Papryka słodka mielona, Majeranek, Liść laurowy, Ziele angielskie Prymat.

Sposób przygotowania:

Mięso umyć, oczyścić, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie skropić olejem i dokładnie natrzeć czosnkiem, cebulą i przyprawami. Tak przygotowany schab odstawić do lodówki na około 8 godzin.
Po zamarynowaniu mięso umieścić w worku do pieczenia, szczelnie zamknąć, wstawić do piekarnika i piec około godziny w temperaturze 180°C. Soczyste i aromatyczne mięso podawać od razu po upieczeniu, pokrojone w plastry, z łyżką marynowanych grzybów, chrzanu i konfitury żurawinowej.