Pieczony schab w ziołach podany z chrzanem

Składniki:
  • 800 g schabu środkowego,
  • 4 łyżki marynowanych w miodzie, musztardzie i świeżym koprze borowików,
  • 4 łyżki Chrzanu tartego Smak,
  • 4 łyżki konfitury z żurawiny błotnej.

Marynata:

  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 3 rozgniecione ząbki czosnku,
  • 1 mała cebula, drobno posiekana,
  • Sól, Pieprz czarny mielony, Papryka słodka mielona, Majeranek, Liść laurowy, Ziele angielskie Prymat do smaku.
Sposób przygotowania:

Mięso umyć, oczyścić, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie skropić olejem i dokładnie natrzeć czosnkiem, cebulą i przyprawami. Tak przygotowany schab odstawić do lodówki na około 8 godzin.
Po zamarynowaniu mięso umieścić w worku do pieczenia, szczelnie zamknąć, wstawić do piekarnika i piec około godziny w temperaturze 180°C.
Soczyste i aromatyczne mięso podawać od razu po upieczeniu, pokrojone w plastry z łyżką marynowanych grzybów, chrzanu i konfitury żurawinowej.