„Pomarańczowe” placuszki z kaszy jaglanej z sałatą

Składniki:

100 g kaszy jaglanej,
3 łyżki mąki razowej ew. pszennej,
2 łyżeczki Kurkumy Prymat,
1 jajko,
3 łyżki wody,
Sól morska i Pieprz czarny mielony Prymat,
Masło klarowane do smażenia,
200 g rukoli/roszponki,
1 ogórek,
Pęczek rzodkiewek,
Po 2 łyżki Oliwek zielonych i czarnych Smak,
Sos sałatkowy grecki Prymat,
Oliwa z oliwek 3 łyżki,
100 g sera feta (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

Kaszę ugotować zgodnie z zaleceniami na opakowaniu i ostudzoną przełożyć do miski. Dodać jajko, mąkę, wodę, sól i kurkumę – składniki zmiksować. Na patelni rozgrzać masło i smażyć placuszki na rumiany kolor z obydwu stron.

Placki podawać z sałatką. Do miski przełożyć umytą rukolę lub roszponkę, obranego i pokrojonego w kostkę ogórka i rzodkiewki, pokrojone w plasterki oliwki, polewając wszystko na koniec sosem greckim przygotowanym zgodnie z opisem na opakowaniu. Opcjonalnie można dodać ser feta.