Sałatka cesarska

Składniki:
  • 4 małe piersi z kurczaka,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka Ziół prowansalskich Prymat,
  • 1 płaska łyżeczka Papryki słodkiej Prymat,
  • ½ łyżeczki Chili pieprz cayenne Prymat,
  • Sól morska Prymat.
  • 1 główka sałaty rzymskiej,
  • 4 pokrojone w kostkę kromki pieczywa tostowego bez skórki,
  • 2 łyżki startego w płatki parmezanu,
  • 1 łyżeczka zgniecionego czosnku,
  • Pieprz czarny mielony Prymat,
  • Suszone pomidory Smak do dekoracji.

 

  • Sos:
  • 1 opakowanie Sosu sałatkowego czosnkowego Prymat,
  • 2 łyżki  majonezu,
  • 1 łyżka wody,
  • 2 łyżki startego na tarce o drobnych oczkach parmezanu,
  • 1 łyżeczka posiekanych anchois.
Sposób przygotowania:

Zawartość opakowania sosu czosnkowego połączyć z majonezem, wodą, anchois i parmezanem.  Doprawić do smaku solą, słodką papryką i chili, dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut. Wszystkie składniki marynaty wymieszać i dokładnie natrzeć nią umyte i oczyszczone piersi z kurczaka, odstawić do lodówki na 30 minut. Następnie mięso usmażyć na patelni grillowej lub upiec na grillu. Na patelni podsmażyć czosnek z oliwą i kawałkami pieczywa tostowego, aż do uzyskania złotego koloru. Porwane liście sałaty ułożyć na talerzach, wymieszać z sosem, na wierzchu ułożyć pokrojone w plastry zgrillowane piersi kurczaka. Tak przygotowane danie posypać grzankami czosnkowymi i płatkami parmezanu, udekorować suszonymi pomidorami.