Zielona terrina z brokułów

Składniki:

2 główki świeżych brokułów,
4 jaja,
200 ml śmietany 30%,
3 łyżki masła,
Kiełki rzodkiewki,
Gałka muszkatołowa mielona, Pieprz biały mielony i Sól morska Prymat,
Krem chrzanowy Smak.

Sposób przygotowania:

Brokuły umyć i rozdzielić na różyczki. W garnku zagotować wodę ze szczyptą soli i cukru, wrzucić na wrzątek rozdzielone brokuły. Ugotowane al dente (pół- twardo) warzywa przełożyć do misy, dodać jaja, śmietankę, przyprawy i zmiksować na gładką masę. Doprawić gałką muszkatołową.

Gotowy mus przelać do aluminiowych foremek, wysmarowanych wcześniej masłem. Foremki wstawić do brytfanny i zalać do połowy ich wysokości wodą ( kąpiel wodna). Naczynie wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 40 minut do momentu aż boki zaczną odchodzić od foremek.

Terrinę wystudzić, wyłożyć z foremek i podawać na ciepło z dodatkiem kiełków, rzodkiewki i Kremu chrzanowego Smak.