NOWOŚĆ - Oliwki kalamata

Oliwki kalamata to produkt, obok którego nie sposób przejść obojętnie, gdy jest się miłośnikiem kuchni greckiej, włoskiej lub hiszpańskiej.

NOWOŚĆ – Oliwki kalamata

Skąd pochodzą oliwki kalamata?

Oliwki kalamata prosto ze słonecznej Grecji to wyjątkowe, mięsiste owoce o wyrazistym, lekko goryczkowym smaku. Są nieco łagodniejsze od innych, bardziej intensywnych odmian. Wyróżniają je przede wszystkim wielkość, migdałowaty kształt i błyszcząca, fioletowa skórka. Dodają potrawom niepowtarzalnej, śródziemnomorskiej nuty, co z pewnością zaskoczy gości na domowym przyjęciu. Oliwki kalamata Smak wraz z pestkami są konserwowane w occie winnym, będącym naturalnym składnikiem wykorzystywanym od lat w tradycyjnych daniach znad Morza Śródziemnego.

Oliwki kalamata to produkt, obok którego nie sposób przejść obojętnie, gdy jest się miłośnikiem kuchni greckiej, włoskiej lub hiszpańskiej. Te ciemnofioletowe owoce noszą miano najszlachetniejszej odmiany oliwek, a ich wytrawny smak pasuje do wielu dań, choć mogą być też jedzone samodzielnie. Oliwki SMAK z pestkami pochodzą z rejonu Kalamata na Peloponezie, a do sprzedaży trafiają te poddane starannej selekcji. Są konserwowane w aromatycznym occie winnym, często występującym w wielu przepisach na potrawy znad Morza Śródziemnego i stanowiącym ich lekko kwaśne dopełnienie. Skład oliwek kalamata jest prosty, naturalny i nie zawiera zbędnych substancji barwiących czy przedłużających świeżość.

Do jakich dań pasują oliwki kalamata?

Fioletowe oliwki kalamata to propozycja zarówno dla entuzjastów śródziemnomorskich dań, jak i dla osób lubiących doświadczać nowych wrażeń. Doskonale sprawdzają się jako szybka, samodzielna, oryginalna przekąska niewymagająca dodatkowe przygotowywania. Możemy podawać je na rodzinnych obiadach, spotkaniach z przyjaciółmi oraz umieszczać w pudełkach na lunch do pracy lub szkoły. To produkt wegański, więc nie musimy martwić się o preferencje żywieniowe naszych najbliższych. Fioletowe oliwki świetnie smakują wraz z zielonymi czy czarnymi, a także stanowią idealny dodatek do sałatek, zapiekanek i nie tylko. Oczywiście nie warto ograniczać się wyłącznie do kuchni śródziemnomorskiej – oliwki to uniwersalny składnik, z którym możemy eksperymentować do woli.

Zastosowanie

Greckie oliwki kalamata można jeść po prostu w formie przekąski, delektując się ich mięsistą strukturą i wyrazistym, lekko goryczkowym smakiem. Uzupełniają sałatki zawierające między innymi owoce morza, oliwę lub inne rodzaje oliwek. Są także doskonałym elementem dań serwowanych na gorąco – pasują do pizzy czy zapiekanek z krewetkami. Mogą również stanowić składnik makaronu w stylu śródziemnomorskim.

Czy wiesz, że…

Oliwki kalamata uchodzą za najsmaczniejsze spośród wszystkich odmian? Półwysep Peloponez, z którego pochodzą, cechuje się wyjątkowym klimatem. Drzewa oliwne rosnące w tym rejonie mają duże liście i wydają najlepsze oraz najszlachetniejsze owoce cenione na całym świecie.