Blog

Wielkanoc ma smak chrzanu

Wielkanoc ma smak chrzanu

Bohater wielkanocnych stołów - chrzan Chrzan jemy przez cały rok, dodając do zup oraz dekorując smaczną strużką wędliny i pieczenie. Przed Świętami Wielkanocnymi przypominamy sobie o nich jeszcze mocniej, gdyż czas ten szczególnie obfituje w dania, które tylko z dodatkiem chrzanu będą smakowały tak charakterystycznie....

Chrzan – niezastąpiony dodatek w kuchni polskiej

Chrzan – niezastąpiony dodatek w kuchni polskiej

Chrzan w kuchni polskiej Chrzan już w niewielkiej ilości dodaje smaku wielu polskim potrawom. Esencjonalny i zdecydowany smak plasują chrzan na podium, tuż obok niezastąpionego czosnku i aromatycznej cebuli, bez których nie można wyobrazić sobie dobrej i smacznej kuchni. Kiedyś w liście chrzanu zawijano żywność,...

Chrzan wielkanocny – potęga smaku i zdrowia

Chrzan wielkanocny – potęga smaku i zdrowia

Chrzan idealnie pasuje do jajek czy rolady. Mało kto oprze się też ćwikle z chrzanem, która podkreśla smak białej kiełbasy. Dlaczego warto i jak wykorzystywać ten korzeń w kuchni? Dlaczego warto sięgać po chrzan w kuchni? Chrzan odznacza się wyrazistym, pikantnym smakiem – jest nie...

Sałatki smakują najlepiej na wiosnę!

Sałatki smakują najlepiej na wiosnę!

Coraz częściej na nasze talerze zapraszamy sałatki. Niezależnie od tego, czy podamy je na obiad czy na kolację i ile składników do nich dodamy, zawsze będą należały do zdrowych i dietetycznych. Sałatka - kilka składników i sałatka gotowa Pomysłów na przygotowanie sałatek jest naprawdę wiele....

W świecie hummusów i warzywnych past do chleba

W świecie hummusów i warzywnych past do chleba

Odpowiedzią są warzywne pasty na kanapki, nie tylko dla roślinożerców. Pożywne, kolorowe i szybkie w przygotowaniu. Sprawdzamy, które pasty do chleba odczarują nudne śniadania! Pasty do chleba, czyli rewolucja w kuchni Zaczęło się niewinnie – od pasty jajecznej ze szczypiorkiem i majonezem, która stanowiła odskocznię...

Pomysł na zimowe menu: kiszonki w natarciu

Pomysł na zimowe menu: kiszonki w natarciu

Mamy jednak receptę na udane zimowe menu i to bez potrzeby cudowania w kuchni – warzywa korzeniowe i kiszonki! Nasze polskie kiszone warzywa sprawią, że niejeden obiad będzie pachniał latem! Czego nie jeść zimą, a co jeść? Oto jest pytanie! Każdy z nas wie, że...

Przekąski na wieczór ze znajomymi – TOP 3   

Przekąski na wieczór ze znajomymi – TOP 3   

Jednak trochę nie wypada uraczyć gości gotowymi "specjałami" ze sklepu. Co zatem podać na imprezie? Przedstawiamy najlepsze propozycje przekąsek na wieczór! Przekąski na wieczór – nieodzowny towarzysz każdej imprezy Nieważne czy to domówka, damska „posiadówka” przy winie, wspólny seans filmowy czy planszówki – przekąski na...

Smaczne zupy – włącz je do jesiennego menu!    

Smaczne zupy – włącz je do jesiennego menu!    

A jesienią wybieramy zaś sycące, smaczne zupy, które rozgrzewają. Które z nich cieszą się największą popularnością wśród Polaków? Polska zupą stoi Rosół – standardowo – w niedzielę u mamusi, pomidorowa po rosole – standardowo – w poniedziałek i tak można zaczynać tydzień. Czy nam się...

Letni obiad w 15 minut!

Letni obiad w 15 minut!

Recepta? Dobry pomysł na szybki obiad. Przedstawiamy nasze – będzie smacznie, lekko i szybko! Obiad na lato – inspirujemy się kuchnią śródziemnomorską Skąd wziąć pomysł na szybki obiad na lato? Najlepiej uczyć się od tych, którzy zajmują się tematem od stuleci i tworzą kuchnię, która...

Ochłoda na gorące dni – wybieram chłodnik!

Ochłoda na gorące dni – wybieram chłodnik!

Naszym zdaniem wybór jest prosty – zupy na lato to jest to! Sprawdzamy, które dania są najlepsze. Stawiamy na chłodne letnie zupy! Chłodnik jest tak dobry, że nie tylko Polacy wyspecjalizowali się sztuce przygotowywania zupy podawanej na zimno. U nas rządzi tradycyjna wersja z botwinką,...