Blog

Chrzan wielkanocny – potęga smaku i zdrowia

Chrzan wielkanocny – potęga smaku i zdrowia

Chrzan idealnie pasuje do jajek czy rolady. Mało kto oprze się też ćwikle z chrzanem, która podkreśla smak białej kiełbasy. Dlaczego warto i jak wykorzystywać ten korzeń w kuchni? Dlaczego warto sięgać po chrzan w kuchni? Chrzan odznacza się wyrazistym, pikantnym smakiem – jest nie...

Oliwki – z czym smakują najlepiej?

Oliwki – z czym smakują najlepiej?

Są naturalnym źródłem zdrowia: powodują obniżanie poziomu „złego” cholesterolu, a także dostarczają organizmowi mnóstwa związków mineralnych.  Są lekkostrawne, więc możemy jeść je niemal bez ograniczeń. Gdyby tego było mało, obok homarów i ostryg mają właściwości przeciwmigrenowe. Idealnie komponują się na stole pełnym pysznych przekąsek. Oliwki...

Suszone pomidory – smak, aromat i zdrowie!

Suszone pomidory – smak, aromat i zdrowie!

Właściwości odżywcze pomidorów suszonych Można by również przypuszczać, że suszone pomidory mają mniej składników odżywczych niż surowe. Otóż nie! To wyjątek od reguły, że warzywa przetworzone tracą wiele swoich wartości prozdrowotnych. Suszone pomidory zawierają przede wszystkim dużo likopenu, czyli przeciwutleniacza o cennych właściwościach. Oprócz tego,...

Kolacje pełne smaku

Kolacje pełne smaku

Co zrobić na kolację? Czasem zupełnie proste i szybkie rozwiązania okazują się naprawdę znakomite. Jeden dodatek do kanapek może sprawić, że nasze danie stanie się naprawdę wyjątkowe. Warto też pamiętać o tym, że kolacje nie powinny być ciężkostrawne oraz że nie powinno jeść się ich...

Dania inspirowane pieczarkami

Dania inspirowane pieczarkami

Pieczarki - popularne grzyby w polskiej kuchni O tym, że pieczarki warto jadać, dzisiaj już nie trzeba nikogo przekonywać. Chętnie sięgają po nie także osoby zmagające się z niedoborem żelaza czy witaminy D. Jednak nie trzeba należeć ani do jednych, ani do drugich, aby włączyć...

Impreza ze Smakiem

Impreza ze Smakiem

Przekąski na imprezę Śmiech i rozmowy w doborowym towarzystwie to świetna okazja, by delektować się pysznymi kulinarnymi drobiazgami spod marki Smak. Szczególnie że przekąski są idealne, aby stopniowo napełniać żołądki biesiadników, nie powodując uczucia ciężkości. W ten sposób nic nie stoi na przeszkodzie, by zabawa...

Chrzan – idealny na zimową porę

Chrzan – idealny na zimową porę

Chrzan - wyrazisty dodatek do wielu dań Chrzan ma wiele kulinarnych zastosowań. Doskonale smakuje nie tylko serwowany z wędliną na domowych kanapkach, ale jest też wybornym dodatkiem do obiadu. Możemy dodawać go do mięs pieczonych i smażonych, np. karkówki czy steku. Doskonale współgra również ze...

Karnawał – szalony, wesoły i smaczny

Karnawał – szalony, wesoły i smaczny

Niezależnie od tego, czy widzimy się ze znajomymi, żeby po prostu posiedzieć i porozmawiać, czy organizujemy zabawę taneczną, dobrze jest przygotować coś do podjadania. Szczególnie kiedy wszyscy tańczą, nikt nie ma czasu na zasiadanie do dużych potraw, ale wszyscy raczej w biegu sięgają po różne...

Rozgrzewające dania na zimowy wieczór

Rozgrzewające dania na zimowy wieczór

Gorące dania na zimę – kaloryczne czy nie? Wiele osób zastanawia się, jak to jest z tą zimową dietą: jeść więcej kalorii czy nie? Sprawa jest dość prosta. Organizm w zimie rzeczywiście potrzebuje nieco więcej kalorii do ogrzania się, jednak jest to ilość nieznaczna, która...

Numer jeden spiżarni, czyli ogórkowa kuchnia polska

Numer jeden spiżarni, czyli ogórkowa kuchnia polska

Ogórek - wiele możliwości w kuchni To zielone i niepozorne warzywo, jest znane na świecie już ponad 3 tysiące lat. Można z niego przyrządzić niesamowite pyszności: od tradycyjnej „ogórkowej”, po imprezowe koreczki i sałatki. Aż trudno się zdecydować, w którym wariancie smakuje najlepiej. Chociaż dzisiaj...