Blog

Czas kulinarnych wyzwań

Czas kulinarnych wyzwań

Świąteczny czas to czas kulinarnych wyzwań. Właśnie wtedy oczekujemy wielu mile i smacznie spędzonych chwil przy wspólnym stole. Wigilijny wieczór to dopiero wstęp do ucztowania. Przed nami kilka dni wypełnionych smakującymi jak nigdy w roku potrawami, które zwykle przygotowujemy tylko w tym okresie. Na wigilijnych...

Śledzie na różne sposoby

Śledzie na różne sposoby

Śledzie stanowią doskonałą zakąskę na zimno, łatwą i szybką w przygotowaniu. Można je przyrządzić na wiele sposobów: w oliwie, w śmietanie, na słodko, na kwaśno, łagodnie lub ostro. Warto wiedzieć, że śledź to ryba, która zawiera wiele cennych składników, jest bogata w łatwo przyswajalne białko...

Wigilia w tradycyjnym polskim domu

Wigilia w tradycyjnym polskim domu

Miłośnicy tradycji na myśl o przygotowaniach do wieczerzy wigilijnej zacierają ręce. Spędzanie długich godzin w kuchni i przygotowywanie potraw wigilijnych sprawia im nieopisaną radość. Aby podtrzymać ten przedświąteczny entuzjazm i wspomóc w kuchennym rozgardiaszu, podpowiadamy, o czym nie mogą zapomnieć. Barszcz wigilijny czy wigilijna zupa...

Jesień to nie czas na diety – jedz dla zdrowia i smaku!

Jesień to nie czas na diety – jedz dla zdrowia i smaku!

Lato i wiosna to idealny czas na diety odchudzające i oczyszczające. Możemy wówczas korzystać z sezonowych owoców, a wysoka temperatura sprawia, że nie chce nam się jeść potraw ciężkich i tłustych. Kiedy jednak przychodzi jesień, powinniśmy pomyśleć o zdrowiu: przerzucić się na dania sycące, treściwe...

Na zdrowie najlepsze buraki!

Na zdrowie najlepsze buraki!

Buraczki to nie tylko doskonały dodatek do tradycyjnego obiadu. Z powodzeniem możemy je wykorzystać jako pyszny i zdrowy składnik naszych ulubionych sałatek albo podstawę do… kotletów. Warto sięgać po te ciemnoróżowe bulwy zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy szczególnie potrzebujemy witamin. Od lat buraczki czerwone są...

Chrzan – niezastąpiony dodatek w kuchni polskiej

Chrzan – niezastąpiony dodatek w kuchni polskiej

Intensywny smak i ostry zapach, którego nie można pomylić z żadnym innym – tak pokrótce można opisać chrzan. Od wieków związany jest z polską tradycją kulinarną i prawdopodobnie nie ma książki kucharskiej, która nie zawierałaby choćby kilku przepisów związanych z tym aromatycznym korzeniem. Chrzan już...

Sałatki – obowiązkowo na grillu!

Sałatki – obowiązkowo na grillu!

Kiedy organizujemy spotkanie przy grillu, musimy oczywiście zaopatrzyć się w odpowiednia ilość mięsa czy ryb, warto też jednak zadbać o dodatki do dania głównego. Najczęściej do mięsa podaje się chleb, musztardę i keczup, ale znakomitym urozmaiceniem kiełbasek, karkówki czy ryb z grilla może być sałatka....

Chrzan na grilla? Dlaczego nie!

Chrzan na grilla? Dlaczego nie!

Na grilla zawsze przygotowuje się jakieś dodatki. Ich dobór zależy w dużej mierze od tego, jakie dania przyrządzamy. Smacznym i  bardzo łatwym w użyciu urozmaiceniem grillowych dań jest chrzan. Dzięki różnorodności chrzanów Smak zawsze dobierzemy taki, który idealnie pasuje do naszego grillowego menu. Na czym...

Sałatki smakują najlepiej na wiosnę!

Sałatki smakują najlepiej na wiosnę!

Nadeszła od dawna wyczekiwana wiosna. Wraz ze zmianą aury za oknem przychodzi także chęć na kulinarne zmiany. Jest cieplej, a my nie musimy już jeść tak solidnych i treściwych dań. Coraz częściej na nasze talerze zapraszamy sałatki. Niezależnie od tego, czy podamy je na obiad...

Smaki Świata w sałatkach

Smaki Świata w sałatkach

Łatwość przyrządzania oraz praktycznie dowolna kompozycja składników sprawiają, że sałatki coraz częściej goszczą na naszych stołach. Ich sekretem są odpowiednio dobrane, świeże składniki oraz przyprawy, które podkreślają smak i aromat dania. Są doskonałe zarówno na śniadanie, lunch, jak i wykwintną kolację. Mogą być samodzielnym daniem,...