Oliwki kalamata z pestką

Oliwki kalamata to najszlachetniejsze i najbardziej znane z greckich oliwek. Różnią się zarówno wyglądem jak i smakiem od oliwek zielonych i czarnych.
Mają kształt migdała w kolorze fioletu, są większe od tradycyjnych oliwek, z grubym miąższem, o wytrawnym smaku.
Swoją nazwę zawdzięczają rejonowi w Grecji, z którego pochodzą – okręgu Kalamata na Peloponezie, krainy najlepszych ciemnych oliwek na świecie.

Gramatura: 220g

  • Zastosowanie

    Oliwki kalamata z pestką to produkt dla smakoszy produktów greckich, ceniących niebanalne smaki. To doskonały produkt przekąskowy, idealnie pasujący jako przystawka, jako dodatek do sałatek, pizzy, zapiekanek. Oliwki kalamata to doskonałe uzupełnienie przepisów kuchni śródziemnomorskiej, a zalewę w której są przyrządzone, można z powodzeniem używać jako dodatek do potraw. Jest często podawany do sałat, sosów oraz jako marynata do mięs.

  • Czy wiesz, że ...

    Oliwki kalamata swoją nazwę zawdzięczają rejonowi w Grecji, z którego pochodzą – okręgu Kalamata na Peloponezie, krainy najlepszych ciemnych oliwek na świecie.

Oliwki kalamata z pestką