Dania inspirowane pieczarkami

Dania inspirowane pieczarkami

Pieczarki swoje walory kulinarne i zdrowotne skrywają pod wielkimi białymi kapeluszami. Dawniej traktowane były jako produkt luksusowy, porównywany z truflami. Dzisiaj dostępne są na każdym kroku – w osiedlowym warzywniaku, sklepie tuż za rogiem i supermarkecie.  Warto poznać sposoby na ich wykorzystanie, tak aby ich aromat wypełniał nasze kuchnie jak najczęściej.

O tym, że pieczarki warto jadać, dzisiaj już nie trzeba nikogo przekonywać. Chętnie sięgają po nie także osoby zmagające się z niedoborem żelaza czy witaminy D. Jednak nie trzeba należeć ani do jednych, ani do drugich, aby włączyć pieczarki do swojej codziennej diety. Jest to na tyle wdzięczny kulinarnie produkt, że sposobów jego wykorzystania jest niezliczenie wiele…

Świeże czy marynowane
Te niepozorne warzywa skryte za wielkim białym kapeluszem można kosztować w różnych postaciach. Przygotowując farsz do roladek schabowych, chętnie sięgamy po te ze straganu, ale już szykując sałatkę na wieczorne spotkanie, zdecydowanie częściej wybieramy te w marynowanej postaci. Specjalna zalewa, czy to tradycyjna octowa, czy też nieco bardziej wyszukana – solna, nadaje pieczarkom lekko kwaśny, niepowtarzalny smak. To właśnie dzięki niemu każda potrawa z ich udziałem nabiera wyjątkowego charakteru, a zwyczajna sałatka staje się zdecydowanie bardziej wyrazista. Pieczarki marynowane  są niezwykle wdzięczne – można je dowolnie komponować z różnymi składnikami – z  warzywami, ryżem lub mięsem. Stąd też bez wahania można powiedzieć, że pieczarki są przetworem nr 1 w każdym domu i zajmują zaszczytne miejsce zaraz obok ogórków kiszonych i konserwowych. Na półce w spiżarni cierpliwie czekają na swoją kolej, aż zostaną użyte do przygotowania smakołyków – tych codziennych i tych wyjątkowych….

Masa pysznych możliwości
W trakcie przyjęć pieczarki marynowane na stołach najczęściej pojawiają się w roli samodzielnych przekąsek  lub jako składnik koreczków. Równie chętnie używamy ich jako jednego z wielu składników sałatek. Tutaj wszystko zależy od indywidualnych gustów. Jeśli przyrządzamy z nimi przekąski, warto zaraz obok nich nabić kawałek sera żółtego, ulubionej wędliny, papryki marynowanej. Całość zaprezentuje się bardzo apetycznie i tak też będzie smakowała. Dowolność w ich przygotowywaniu jest ogromna. Zamiast ulubionej szynki można pokusić się również na przykład o kawałek wędzonej ryby.

Jeśli zaś planujecie przyrządzić sałatkę, to ciekawym uzupełnieniem smaków jest wykorzystanie: jajek, groszku i połączenie wszystkich składników łyżeczką musztardy i majonezu. Taka kombinacja będzie nie tylko bardzo treściwa, ale też niezwykle smaczna. O tym, że sałatka zniknie w okamgnieniu, przekonacie się sami.

Przekąski, sałatki i imprezowe koreczki to dopiero początek kulinarnych możliwości pieczarek. Jeśli chcecie wzmocnić smak gulaszu drobiowego lub karczka duszonego, nie zawahajcie się dodać kilku tych malutkich pyszności. Wpłyną nie tylko na smak dania, ale też na jego aromat.

Smak poleca:
– Połączenie ryb i marynowanych pieczarek to strzał w dziesiątkę. Dlatego warto spróbować przygotować fileta z sandacza z ragout z pieczarkami. Będzie bardzo pysznie i ciekawie.
– Miłośnicy potraw jednogarnkowych mogą wykorzystać je do lecza z wołowiną i lubczykiem. Treściwe danie gwarantowane.