Buraczki tarte

Buraczki tarte to tradycyjny już w kuchni polskiej dodatek do obiadu. Od lat dodają naszym posiłkom nie tylko wspaniałego domowego smaku, ale też intensywnego apetycznego koloru. Dobrze przyprawione mają niesamowity aromat, który podkreśla charakter innych produktów, szczególnie mięs.

Gramatura: 290 g
  • Zastosowanie

    Buraczki tarte zarówno na zimno, jak i na ciepło są znakomitym dodatkiem do wielu potraw. Z mielonymi kotletami i ziemniaczkami tworzą tradycyjny polski zestaw obiadowy. Smakują doskonale w połączeniu z domowymi wędlinami oraz klasycznymi pieczeniami.

  • Czy wiesz, że ...

    Na świecie burak znany jest od czterech tysięcy lat. Z kolei w Polsce pojawił się dość późno – pierwsze wzmianki o tym, że kulinarnie wykorzystywany był dopiero w XIV w. na dworze Władysława Jagiełły. Obecnie Polska jest jednym z największych producentów buraków na świecie. Dawniej, kiedy jeszcze przemysł kosmetyczny nie był tak rozwinięty, dziewczyny za pomocą buraków robiły sobie zdrowo wyglądające rumieńce. Dziś ze smakiem zajadamy się tym warzywem i przetwarzamy na różne sposoby. Warto pamiętać o wyjątkowych właściwościach buraków, które bardzo dobrze wpływają na nasze zdrowie: obniżają ciśnienie krwi, chronią przed nowotworami czy anemią, a kobietom w ciąży dostarczają solidną dawkę kwasu foliowego. Natomiast przez sportowców uważane są za naturalny wspomagacz, ponieważ azotany zawarte w burakach obniżają zużycie tlenu przez organizm, dzięki czemu wolniej tracimy siły.

     

Buraczki tarte