Ćwikła z chrzanem

Ćwikła z chrzanem to jeden z najpopularniejszych dodatków w kuchni polskiej. Połączenie słodkich buraków z intensywnym i ostrym w smaku chrzanem idealnie sprawdzi się na świątecznym stole. Ćwikłę możemy podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno – w zależności od naszych preferencji.

Gramatura: 290 g
  • Zastosowanie

    Ćwikła z chrzanem to doskonały dodatek do potraw, nie tylko w okresie wielkanocnym. Możemy ją podawać jako dodatek obiadowy – doskonale komponuje się ze smakiem tradycyjnie przygotowanych mięs. Słodko-ostra ćwikła wzbogaci smak domowych wędlin, jaj oraz kanapek.

  • Czy wiesz, że ...

    Na świecie burak znany jest od czterech tysięcy lat. Z kolei w Polsce pojawił się dość późno – pierwsze wzmianki o tym, że kulinarnie wykorzystywany był dopiero w XIV w. na dworze Władysława Jagiełły. Obecnie Polska jest jednym z największych producentów buraków na świecie.

    Dawniej, kiedy jeszcze przemysł kosmetyczny nie był tak rozwinięty, dziewczyny za pomocą buraków robiły sobie zdrowo wyglądające rumieńce. Dziś ze smakiem zajadamy się tym warzywem i przetwarzamy na różne sposoby. Warto pamiętać o wyjątkowych właściwościach buraków, które bardzo dobrze wpływają na nasze zdrowie: obniżają ciśnienie krwi, chronią przed nowotworami czy anemią, a kobietom w ciąży dostarczają solidną dawkę kwasu foliowego. Natomiast przez sportowców uważane są za naturalny wspomagacz, ponieważ azotany zawarte w burakach obniżają zużycie tlenu przez organizm, dzięki czemu wolniej tracimy siły.

     

Ćwikła z chrzanem