Czarne Oliwki bez pestek

Czarne oliwki reprezentują najbardziej dojrzałą formę tego wykwintnego owocu. W porównaniu do swoich zielonych odpowiedników są miększe i delikatniejsze w smaku. Szczególnie lubią towarzystwo ziół: bazylii, oregano, tymianku i rozmarynu oraz warzyw: sałaty, pomidorów i papryki.

Gramatura: 220 g
  • Zastosowanie

    Czarne oliwki wzbogacą smak przystawek oraz klasycznych potraw kuchni śródziemnomorskiej. Idealnie komponują się z potrawami mięsnymi, rybami i owocami morza. Do kanapek doskonale pasuje pasta z oliwek, czyli tapenada. W dodatku możemy je zamarynować w oliwie, czosnku i ulubionych ziołach.

  • Czy wiesz, że ...

    Drzewko oliwne, którego owoce nazywamy oliwkami, to dziś symbol długowieczności, nadziei i pokoju. W starożytnej Grecji oznaczało z kolei mądrość, siłę i zwycięstwo. W Polsce oliwki pojawiły się wraz z chrześcijaństwem i były wykorzystywane podczas liturgii.
    Kolor oliwek jest ściśle związany z porą zbiorów – zielone są jeszcze niedojrzałe, a czarne najbardziej dojrzałe i pełne drogocennego oleju. Te malutkie, niepozorne owoce bogate są w kwasy tłuszczowe, które chronią między innymi przed chorobami serca. Oliwki przeznaczone do produkcji oliwy zbierane, a właściwie strząsane są z drzewa w grudniu, a następnie starannie przechowywane. Bardzo ważny jest czas, który upływa od zerwania oliwki do rozpoczęcia produkcji tłuszczu – wpływa on bezpośrednio na jakość oliwy. Obecnie jej największym producentem jest Hiszpania.

     

Czarne Oliwki bez pestek
Czarne Oliwki bez pestek
220 g
Czarne Oliwki bez pestek
680 g