Jabłuszka kaparowe

Jabłuszka kaparowe to owoce tej samej rośliny, co kapary, a właściwie pąki kaparów. Ich smak jest bardzo zbliżony do mniejszych odpowiedników – słony, dość cierpki, lecz mniej intensywny. Nadają oryginalny charakter wielu potrawom, a jednocześnie nie dominują ich smaku.

Gramatura: 230 g
  • Zastosowanie

    Jabłuszka kaparowe najczęściej wykorzystywane są do dań kuchni śródziemnomorskiej, a największym powodzeniem cieszą się na Sycylii. Zazwyczaj dodaje się je w niewielkich ilościach, aby wzbogacić smak sosów lub mięs. Tworzą doskonałe połączenie z rybami i owocami morza, a także z oliwkami, oregano i bazylią.

     

  • Czy wiesz, że ...

    Mimo że rozmiarem zupełnie ich nie przypominają, to kapary spokrewnione są z… kapustą. Ojczyzną tych niewielkich, zielonych owoców prawdopodobnie jest Azja, ale w Europie uprawiane już były w Starożytności. W starych książkach kucharskich można znaleźć informacje, że w Polsce używano kaparów na dworach szlacheckich. Obecnie występują w wielu rejonach na świecie: środkowo-zachodniej Azji, krajach basenu Śródziemnego, Afryce oraz w Stanach Zjednoczonych. Kwiat kapara kwitnie tylko jeden dzień – właśnie wtedy pojawia się owoc, który należy zebrać wcześnie z rana.

    Kapary są wyjątkowo niskokaloryczne – jedna łyżka zawiera jedynie 3 kcal. W niektórych regionach Włoch uważa się je za naturalne afrodyzjaki.

     

Jabłuszka kaparowe