Kapary

Kapary to wykwintny dodatek do pizz, lekkich sałatek i wszelkiego rodzaju makaronów. Te małe, zielone owoce już w niewielkiej ilości nadają wyrazisty i bardzo zdecydowany charakter każdej potrawie. Najczęściej marynowane są w occie, ich smak można określić jako pikantny i słono-kwaśny.

Gramatura: 140 g
  • Zastosowanie

    Dzięki kaparom potrawy mięsne, marynaty i sosy nabierają wyrafinowanego charakteru. Małe zielone pąki dodają pikantności i lekkiej goryczki daniom z ryb czy owoców morza. Podkreślą smak jajek, białych sosów i ozdobią półmiski z przekąskami. Kapary nie lubią długiej obróbki termicznej, dlatego warto je dodawać dopiero pod koniec gotowania.

  • Czy wiesz, że ...

    Mimo że rozmiarem zupełnie jej nie przypominają, to kapary spokrewnione są z… kapustą. Ojczyzną tych niewielkich, zielonych owoców prawdopodobnie jest Azja, ale w Europie uprawiane już były w starożytności. W starych książkach kucharskich można znaleźć informacje, że w Polsce używano kaparów na dworach szlacheckich. Obecnie występują w wielu rejonach na świecie: środkowo-zachodniej Azji, krajach basenu Morza Śródziemnego, Afryce oraz w Stanach Zjednoczonych. Kwiat kapara kwitnie tylko jeden dzień – właśnie wtedy pojawia się owoc, który należy zebrać wcześnie z rana.

    Kapary są wyjątkowo niskokaloryczne – jedna łyżka zawiera jedynie 3 kcal. W niektórych regionach Włoch uważa się je za naturalne afrodyzjaki.

     

Kapary