Suszone pomidory z czosnkiem

Wyrazisty smak suszonych pomidorów idealnie komponuje się z marynowanym czosnkiem. Niepozorny, czerwony przysmak po wysuszeniu nabiera unikalnych aromatów, które nadają charakter wielu potrawom. To połączenie sprawia, że nawet poza sezonem letnim możemy delektować się głębokim i pełnym słońca smakiem pomidorów.

Gramatura: 300 g
  • Zastosowanie

    Pomidor suszony w towarzystwie aromatycznego czosnku to idealny dodatek do sałatek, małych przekąsek, zapiekanek czy makaronów. Doskonale komponuje się z powszechnie lubianymi przysmakami kuchni śródziemnomorskiej. Suszone pomidory bardzo dobrze współgrają z bakłażanem, cukinią czy awokado. Świetnie smakują też z rukolą i ziołami, np. bazylią, tymiankiem oraz rozmarynem.

  • Czy wiesz, że ...

    Suszone pomidory to esencja włoskiej kuchni. Tradycja ich przygotowywania wywodzi się z północnych Włoch – nawet zimą chciano cieszyć się smakiem prawdziwych, pełnych słońca pomidorów. Kiedyś suszono je na… dachach – jednak ten proces trwał zbyt długo, dlatego obecnie, dla zaoszczędzenia czasu, pomidory suszy się w piekarniku. Uważa się, że przetworzone warzywa i owoce tracą swoje prozdrowotne właściwości, a suszone pomidory to wyjątek od tej reguły. Zawierają znacznie więcej składników odżywczych niż swoje świeże odpowiedniki i są bogatym źródłem likopenu, czyli przeciwutleniacza o silnych właściwościach antynowotworowych.

Suszone pomidory z czosnkiem