Suszone pomidory z ziołami

Suszone pomidory zanurzone w aromatycznej, ziołowej zalewie, to smak lata zatrzymany na dłużej. Sekretem głębokiego aromatu są starannie wyselekcjonowane, dojrzałe pomidory. To suszenie sprawia, że nabierają intensywnego, słodko-ostrego charakteru, który idealnie pasuje do wielu wysublimowanych potraw, ale i zwykłych przekąsek.

Gramatura: 280 g
  • Zastosowanie

    Pomidor suszony w towarzystwie aromatycznego czosnku to idealny dodatek do sałatek, małych przekąsek, zapiekanek czy makaronów. Doskonale komponuje się z powszechnie lubianymi przysmakami kuchni śródziemnomorskiej. Bardzo dobrze współgrają z bakłażanem, cukinią czy awokado. Świetnie smakują z rukolą i ziołami, np. bazylią, tymiankiem oraz rozmarynem.

  • Czy wiesz, że ...

    Suszone pomidory to esencja włoskiej kuchni. Tradycja ich przygotowania wywodzi się z północnych Włoch – wymyślono je, aby nawet zimą cieszyć się smakiem prawdziwych, pełnych słońca pomidorów. Kiedyś suszono je na… dachach – jednak ten proces trwał zbyt długo, dlatego obecnie, dla zaoszczędzenia czasu, pomidory suszy się w piekarniku. Uważa się, że przetworzone warzywa i owoce tracą swoje prozdrowotne właściwości, a suszone pomidory są dobrym zaprzeczeniem tej tezy. Zawierają znacznie więcej składników odżywczych niż swoje świeże odpowiedniki i są bogatym źródłem likopenu, czyli przeciwutleniacza o silnych właściwościach antynowotworowych.

Suszone pomidory z ziołami