Tarta z grzybami leśnymi

Składniki:
  • 250 g ugotowanych borowików,
  • 250 g ugotowanych kurek,
  • 250 g ugotowanych podgrzybków,
  • 3 pokrojone w kostkę szalotki,
  • 3 pokrojone w plastry ząbki czosnku Smak,
  • ½ pęczka koperku,
  • ½ pęczka natki pietruszki,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka masła,
  • Sól czosnkowa,
  • Tymianek,
  • Pieprz czarny mielony,
  • Gałka muszkatołowa,
  • Chili pieprz cayenne Prymat do smaku,
  • 1 ½ szklanki śmietany kremówki,
  • 3 jajka,
  • 5 łyżek tartego parmezanu do zagęszczenia.

Ciasto:

  • 500 g mąki,
  • 2 jajka,
  • 200 g masła,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 3 łyżki zimnej wody,
  • Sól.

Sałatka:

  • Rukola,
  • Pomidory koktajlowe,
  • Orzeszki piniowe,
  • 1 opakowanie Sosu włoskiego Prymat.
Sposób przygotowania:

Mąkę przesiać przez sito, dodać sól, posiekane masło, jajko i śmietanę, całość dokładnie zagniatać, stopniowo dodając wodę. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce. Grzyby podsmażyć na oliwie i maśle z czosnkiem i cebulą. Po 15 minutach dodać koperek i natkę, a następnie całość doprawić do smaku. Ciasto rozwałkować, przełożyć do nasmarowanych tłuszczem metalowych foremek do tart, ponakłuwać widelcem i piec  przez ok. 15 minut w temperaturze 200ºC. Na upieczone tarty nałożyć aromatyczne grzyby, zalać jajkiem połączonym ze śmietaną, parmezanem i gałką muszkatołową. Całość piec około 20-30 minut w temperaturze 200ºC. Ciepłe tarty podawać z sałatką z rukoli, pomidorów koktajlowych i orzeszków pinii z sosem włoskim przygotowanym zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu.