- 250 g ugotowanych borowików,
- 250 g ugotowanych kurek,
- 250 g ugotowanych podgrzybków,
- 3 pokrojone w kostkę szalotki,
- 3 pokrojone w plastry ząbki czosnku Smak,
- ½ pęczka koperku,
- ½ pęczka natki pietruszki,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka masła,
- Sól czosnkowa,
- Tymianek,
- Pieprz czarny mielony,
- Gałka muszkatołowa,
- Chili pieprz cayenne Prymat do smaku,
- 1 ½ szklanki śmietany kremówki,
- 3 jajka,
- 5 łyżek tartego parmezanu do zagęszczenia.
Ciasto:
- 500 g mąki,
- 2 jajka,
- 200 g masła,
- 2 łyżki śmietany,
- 3 łyżki zimnej wody,
- Sól.
Sałatka:
- Rukola,
- Pomidory koktajlowe,
- Orzeszki piniowe,
- 1 opakowanie Sosu włoskiego Prymat.
Mąkę przesiać przez sito, dodać sól, posiekane masło, jajko i śmietanę, całość dokładnie zagniatać, stopniowo dodając wodę. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce. Grzyby podsmażyć na oliwie i maśle z czosnkiem i cebulą. Po 15 minutach dodać koperek i natkę, a następnie całość doprawić do smaku. Ciasto rozwałkować, przełożyć do nasmarowanych tłuszczem metalowych foremek do tart, ponakłuwać widelcem i piec przez ok. 15 minut w temperaturze 200ºC. Na upieczone tarty nałożyć aromatyczne grzyby, zalać jajkiem połączonym ze śmietaną, parmezanem i gałką muszkatołową. Całość piec około 20-30 minut w temperaturze 200ºC. Ciepłe tarty podawać z sałatką z rukoli, pomidorów koktajlowych i orzeszków pinii z sosem włoskim przygotowanym zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu.