Świąteczny czas kulinarnych wyzwań
Świąteczny czas to okres kulinarnych wyzwań. Właśnie wtedy oczekujemy wielu mile i smacznie spędzonych chwil przy wspólnym stole. Wigilijny wieczór to dopiero wstęp do ucztowania.
Świąteczny czas tradycyjnych przepisów
Przed nami kilka dni wypełnionych smakującymi jak nigdy w roku potrawami, które zwykle przygotowujemy tylko w tym okresie. Na wigilijnych stołach królować będą smaki tradycyjne: barszcz z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami, świąteczny karp lub inna ryba, kluski z makiem czy kompot z suszonych owoców. Kolejne dni będą już mniej postne i obfitują w smaczne mięsiwa czy pieczenie zaprawione sosem. Wszystkie mięsne i rybne dania potrzebują odpowiedniej oprawy i dodatków.
Polskie warzywa na świątecznym stole
W świąteczny czas, pamiętajmy o ulubionych polskich smakach i dodawajmy warzywne akcenty do śniadań, obiadów i kolacji. Niech świąteczne wędliny nabiorą ostrzejszego i wyrazistego posmaku chrzanu. Mięsa podawajmy w towarzystwie smacznych i zdrowych buraczków. Zakąszajmy je ogórkami bądź pieczarkami! Dzięki nim będą pyszniejsze, lżejsze i bardziej kolorowe.
Jeśli poszukujecie pomysłów na świąteczne potrawy w mniej lub bardziej tradycyjnej odsłonie, polecamy zajrzeć do naszych kulinarnych propozycji. Zachęcamy do przygotowania smacznych śledziowych przekąsek i sałatek, soczystych i aromatycznych pieczeni i pasztetów.
Życzymy wielu chwil przy suto i smakowicie zastawionym stole. Niech smak i aromat świątecznych potraw wzbudzi zachwyt i będzie jednym z tematów do wspólnych rozmów.
Więcej przepisów na potrawy na Boże Narodzenie znajdziecie pod linkiem.