1 kaczka barbarie ok. 2 kg
2 czerwone cebule
4 winne słodkie jabłka
5 ząbków czosnku
2 łyżki majeranku suszonego
100 g cukru pudru
1 szklanka wody
2 łyżki przyprawy do piernika, ciast i deserów
sok z ½ cytryny
50 ml miodu pitnego trójniak
10 sztuk suszonych śliwek
100 g rodzynek sułtańskich
pieprz czarny grubo mielony, sól morska do smaku
Do smaku:
Chrzan z żurawiną Smak
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Umytą i wypatroszoną kaczkę nacieramy mieszanką majeranku, soli i pieprzu z zewnątrz i wewnątrz. Do wnętrza tuszki wkładamy również obraną jedną czerwoną cebulę i jabłka. Przygotowujemy naczynie do pieczenia, na którym układamy ząbki czosnku i cebulę posiekaną w pióra. Następnie piersią do dołu układamy nadzianą i zaszytą tuszkę do formy. Kaczkę pieczemy około 1,5 do 2 godzin, co jakiś czas polewając ją wytopionym tłuszczem.
Sos:
Do garnuszka wsypujemy cukier i na wolnym ogniu rozpuszczamy go tworząc złoty karmel z dodatkiem wody i soku z połówki cytryny. Dodajemy przyprawę do piernika i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy do momentu aż znaczna większość płynu odparuje – wtedy zagęszczamy zasmażką z mąki i masła. Następnie dodajemy posiekane na połówki suszone śliwki i rodzynki sułtańskie. Zmniejszamy ogień, gdy sos zacznie gęstnieć zdejmujemy go z ognia i doprawiamy do smaku solą morską, pieprzem oraz odrobiną miodu pitnego.
Upieczoną kaczkę wykładamy na deskę. Wyjmujemy farsz, przekładamy na talerz. Tak przygotowaną kaczkę obkładamy upieczonymi jabłkami. Podajemy z sosem i kluseczkami leniwymi lub kopytkami.
Można podawać również z dodatkiem Chrzanu z żurawiną Smak.