W świecie hummusów i warzywnych past do chleba
Kanapki na śniadanie, kanapki do pracy, kanapki na kolację. Ponoć można je jeść na okrągło, tylko z czym?
Odpowiedzią są warzywne pasty na kanapki, nie tylko dla roślinożerców. Pożywne, kolorowe i szybkie w przygotowaniu. Sprawdzamy, które pasty do chleba odczarują nudne śniadania!
Pasty do chleba, czyli rewolucja w kuchni
Zaczęło się niewinnie – od pasty jajecznej ze szczypiorkiem i majonezem, która stanowiła odskocznię od tradycyjnej jajecznicy. Potem było bardziej światowo – hummus szturmem zdobył polskie podniebienia. Miał czym, bo smarowidło z Bliskiego Wschodu pachnie orientem – starta ciecierzyca, pasta sezamowa, kmin rzymski i oliwa z oliwek tworzą zgrany zespół. Kiedy wydawało się, że to już koniec, posypały się kolejne pomysły na smarowidła i pasty do chleba, które mają potencjał. I bardzo dobrze! Bo wystarczy blender i kilka składników, by wszyscy zajadali się ze smakiem. My także mamy swoje ulubione pasty kanapkowe, które polecamy niżej.
Hummus z suszonymi pomidorami – pasta do chleba na śniadanie
Hummus zaczęliśmy wychwalać już na samym początku, dlatego idźmy tym tropem. Choć wariantów pasty z ciecierzycy jest bardzo wiele, proponujemy wersję okraszoną suszonymi pomidorami – jest doskonała na lato.
Punktem pierwszym jest ciecierzyca – najlepiej namoczyć ją w wodzie i pozostawić na całą noc, aż podwoi swoją objętość. Dopiero wtedy można przystąpić do gotowania. Uwaga: jeśli nie mamy czasu na namaczanie, możemy wykorzystać cieciorkę z puszki. Ugotowane ziarna blendujemy z pozostałymi składnikami: pastą sezamową, suszonymi pomidorami, czosnkiem oraz sokiem z cytryny. Jeśli konsystencja wydaje się zbyt sucha, możemy dodać odrobinę wody. Pastę do kanapek podajemy z oliwą i śniadanie gotowe!
Kanapki z tapenadą na podwieczorek
Choć tapenada brzmi trochę egzotycznie, jej korzenie są europejskie. Pastą z czarnych oliwek zajadają się Francuzi, Włosi i my – miłośnicy kuchni śródziemnomorskiej. Świetnie sprawdza się jako wersja śniadaniowa lub przekąska – Hiszpanie często podają swoje tapas z pastą oliwkową, racząc się kieliszkiem wina.
Tradycyjna pasta oliwkowa to prostota i oryginalny smak – potrzeba minimalnej ilości składników, by poczuć się jak w małej, klimatycznej knajpce na przedmieściach Barcelony. Wystarczy połączyć czarne oliwki z kaparami i oliwą z oliwek. Przepis można wzbogacić np. o czosnek i sok z cytryny, które dodadzą nieco pikanterii. Sól i pieprz warto dodać na końcu, a następnie odstawić pastę, aby smaki się przegryzły. Potem można kroić bagietki i podawać gościom!
Smalec z fasoli – idealne smarowidło do chleba na kolację
W tej paście do chleba pierwsze skrzypce odgrywa fasola – jej moc przyjmowania smaków innych składników jest niesamowita, dlatego równie często robi się z niej ciasto czekoladowe czy muffinki. Jak smakuje smalec z białej fasoli? Choć to wegetariańska wariacja na temat tradycyjnego smalcu, pasta kanapkowa zbiera same pochwały. Idealnie smakuje w połączeniu z razowym chlebem oraz korniszonem.
Jak przygotować pastę do chleba z fasoli? Wystarczy połączyć białą fasolę z usmażoną na oleju cebulką (uwaga! nie można jej spalić), posolić, doprawić pieprzem i rozgnieść widelcem, tak aby masa miała zwartą, zbitą formę. Nie zapominajmy o wcześniejszym namoczeniu fasoli na noc i jej ugotowaniu. Wszystko inne to 5 minut pracy.
Jeśli szukacie pomysłów, co przygotować na kolację, prezentujemy nasze propozycje w artykule: Kolacje pełne smaku lub sprawdzonych przepisów na hummus, klikajcie tutaj.