NOWOŚĆ - Pomidory suszone paski

Pomidory suszone paski to niezwykle wygodne i praktyczne rozwiązanie w kuchni. Wystarczy je odcedzić z oleju i dodać do sałatki, farszu lub makaronu.

NOWOŚĆ – Pomidory suszone paski

Pomidory suszone z ziołami to pyszny dodatek do wielu dań kuchni włoskiej, hiszpańskiej, greckiej i nie tylko. Jędrne paski pomidorów suszonych są lekko słone i kwaskowe, dzięki czemu wzbogacimy nimi smak swoich ulubionych potraw. Krojone pomidory suszone można jeść od razu po wyjęciu ze słoika i stanowią idealny składnik do eksperymentowania w kuchni i urozmaicania tradycyjnych dań. Aromatyczne zioła będące składnikiem suszonych pasków pomidorów dodatkowo wzbogacają ich smak i zapach.

Pomidory suszone paski – wygoda i smak

Pomidory suszone paski cechują się taką samą wysoką jakością, jak całe pomidory suszone Smak, jednak ich wyróżnikiem jest forma podania.  Ten produkt to odpowiedź na potrzeby Polaków, którzy żyją w coraz większym biegu. Suszone pomidory Smak mają postać pokrojonych, wygodnych w użyciu pasków, a do tego zostały już przyprawione starannie wyselekcjonowanymi ziołami. Wystarczy po prostu otworzyć słoik i wyjąć je z zalewy. Nie musimy martwić się o parzenie, obieranie czy krojenie świeżych pomidorów. Taka forma przetworu sprawia, że w mgnieniu oka przyrządzimy zarówno smaczne kanapki, sałatkę, makaron czy pyszne przekąski.  Pomidory suszone krojone w paskach są doskonałym składnikiem dań przyrządzanych na szybko.

Pomidory suszone paski to zatem idealna propozycja dla osób zabieganych, jak i celebrujących gotowanie. Pasują doskonale do tradycyjnych dań i możemy wykorzystywać je, gotując dla rodziny oraz znajomych. Z ich pomocą przyrządzimy makaron w sosie pomidorowym czy warzywny lunchbox do pracy. Co ważne, pomidory suszone są dostępne przez cały rok – również poza sezonem na świeże warzywa. Mogą je więc z powodzeniem zastępować zimą. Stanowią także idealne rozwiązanie dla tych, którzy lubią kuchenne eksperymenty – łączą w sobie zarówno naturalną słodycz, jak i lekką słoność. Nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać je do przyrządzanego dania i zachwycić najbliższych tradycyjną potrawą w nowej odsłonie!

Zastosowanie

Pomidory suszone paski z ziołami możemy dodać wszędzie tam, gdzie pasują zwykłe, świeże warzywa. Sprawdzą się więc w różnego rodzaju sałatkach – zarówno śródziemnomorskich, jak i pochodzących z innych kuchni. Wraz z nimi przyrządzimy też pyszne kanapki z twarożkiem albo makaron w sosie pomidorowym. Suszone pomidory mają wyrazisty smak i aromat dzięki obecności ziół lub czosnku. Nadają się jako składniki zapiekanek czy pizzy, doskonale pasują do wszelkiego rodzaju serów i – przede wszystkim – nie wymagają mycia ani krojenia. Warto eksperymentować z suszonymi pomidorami i dodawać je do dań obok świeżych warzyw lub solo. Pomidory suszone świetnie łączą się także z omletem, szpinakiem czy sosami.  Warto dodać je do mięsa mielonego – np. w kotletach mielonych czy gołąbkach, jak i w daniach duszonych. Takie tradycyjne dania w nowoczesnym wydaniu są ciekawym pomysłem na urozmaicenie kuchni polskiej.

Czy wiesz, że…

Pomidory dawniej uprawiano wyłącznie jako rośliny dekoracyjne? Włosi i Hiszpanie wciąż toczą spór o to, kto pierwszy odkrył walory smakowe pomidorów i wprowadził je do kuchni. Obecnie są one popularne na całym świecie – występują w daniach w postaci surowej, pieczonej, suszonej czy też jako sosy.