Marynowane warzywa, które warto dodawać do sałatek

Do sałatek niezastąpione są marynowane warzywa i pikle. Jakie? Oto trzy sprawdzone propozycje.

Marynowane warzywa, które warto dodawać do sałatek

Sałatka to coś, co lubimy zjeść na szybki lunch albo kolację, czy z przyjemnością przekąsimy przed telewizorem. Goszczą na naszych stołach podczas domówek i rodzinnych spotkań. Ubogacają biesiady przy grillu i nie możemy wyobrazić sobie bez nich żadnych świąt. Klasyczna sałatka jarzynowa na Wielkanoc i sałatka śledziowa w Boże Narodzenie to w wielu polskich domach długa tradycja. Ogromną zaletą tego dania jest jego prostota.

Ogóreczki marynowane

Ogóreczki konserwowe Smak wnoszą orzeźwiający akcent i chrupkość, dlatego są niezastąpionym składnikiem sałatek. Klasyczne ogóreczki to obowiązkowy składnik sałatki jarzynowej. Sprawdzą się też do przeróżnych warzywnych kompozycji, które podaje się do grillowanego mięsa. Do sałatki z tuńczykiem świetnie pasują Ogóreczki konserwowe Smak z papryką chili. Przyjemna, delikatna ostrość dobrze komponuje się z tuńczykiem, jajkiem i kukurydzą.

Oliwki czarne i zielone

W domowej spiżarni miłośnika sałatek nie może zabraknąć też oliwek. Są one niezastąpione w tego typu daniach. Czarne oliwki to delikatna gorzkość i wyrazisty smak umami, który dodaje głębi potrawom. Zielone mają w sobie wyjątkową świeżość, słoność i mocniejszy smak. Obie wersje są uniwersalnym składnikiem, który pasuje do bardzo wielu kombinacji warzyw. Dodacie je do sałatki greckiej, Cezar, do sałatki z kurczakiem i awokado oraz wielu innych! Oliwki to ciekawy akcent smakowy i wizualny.

Marynowany czosnek

Czosnek marynowany Smak to kolejny niezastąpiony składnik, który warto mieć w swojej spiżarni. Jest delikatniejszy niż czosnek świeży, co sprawia, że nie dominuje nad innymi smakami, ale wnosi przyjemne nuty. Pasuje zarówno do sałatek warzywnych, jak i tych z dodatkiem mięsa lub ryb. W sklepach stacjonarnych i online znajdziecie marynowany czosnek w kilku wersjach. Klasyczny Czosnek marynowany Smak to uniwersalny wybór. Jeśli chcecie podkręcić ostrość sałatki, sięgnijcie po Czosnek z chili Smak. Do sałatek z dużą ilością świeżych warzyw dobrze będzie pasował czosnek w ziołowej marynacie.

Marynowane warzywa zawsze pod ręką ze Smakiem!

Ogóreczki konserwowe, oliwki i marynowany czosnek to składniki, które warto mieć w swojej spiżarni. Ich ogromną zaletą jest długi okres przechowywania w porównaniu do świeżych warzyw, co pozwala na przygotowanie szybkiej sałatki w dowolnym momencie. Uważajcie jednak, bo marynowane warzywa w mgnieniu oka znikają również jako samodzielne przekąski. Dobrze jest mieć ich zapas na różne okazje.